A leveles tészta titka maga az alaptészta, vajból és lisztből egyforma arányban kerül a tésztába. Így lesz sütés után légiesen könnyű, levelesen sokrétegű. Épp mint a felhasználása is, szinte bármit beburkolhatunk, tölthetünk bele.

A százrétegű leveles tészta

Lehet az sós, édes, gyümölcsből, zöldségekből, halakból vagy húsokból készült töltelék. Itt már csak a saját fantáziánk hiánya szabhat gátat, egy biztos, amit körülölel, annak rangja megemelkedik.

A frissen vásárolható kiváló minőségű leveles tészták nagy előnye, hogy nem kell bajlódni az elkészítésével. A korszerű védőgázas csomagolásnak köszönhetően hosszú idei eltartható a hűtőszekrényünkben. Nem érhet meglepetés, ha váratlanul toppannak be vendégek. A praktikus csomagoláskor felhasznált sütőpapír, amire a kész tésztát göngyölik megkönnyíti a tészta sütését, és az utána következő mosogatást.

A legfinomabb süteményeket a nagymamák készítik, kezükben benne van minden tudomány az omlós, ropogós finomságok készítéséhez. Disznóvágás idején hájjal gyúrta, hajtogatta a papírvékonyságú levelekre sülő házi szilvalekvárral megtöltött táskákat.

Emlékszem, még forrón egyenként kellett fahéjas porcukorba mártogatni, hogy a meleg zsiradék minél több illatos cukor tapadjon meg a felületén. Nyáron házi készítésű vajjal készült a ropogós vajastészta. Amit beburkoltak vele, az mindegy falatig kapott valamiféle fenséget, olyan ünnepit, mint amikor nagy családi ünnepségre sütöttek finomságokat.

A nagy szegénységben kizárólag a ház körül megtermett és a jószágok által biztosított élelmiszerek voltak a tészták töltelékei. A finoman remegő túró, a köcsögökben eltett szilvalekvár, befőtt meggy, alma, mák, dió. Kedvencem, amit a nagyim készített az a tepertős krumplis rétes volt.

A mai élelmiszerkínálat adta lehetőségek szinte kimeríthetetlen tárat biztosítanak a kreatív sütésnek, főzésnek. Így szinte bármilyen feltéttel, megbolondíthatjuk a százrétű leveles tésztánkat. Friss ropogós salátákkal körítve gyorsan, pillanatok alatt varázsolhatunk belőle egy könnyű ebédet, vagy vendégváró finomságokat.

Tippek:

  • A friss vajas leveles tésztát körülbelül 5-10 perccel a feldolgozás előtt vegyük ki a hűtőből.
  • A sütőt magas hőfokra 220°C-ra, légkeveréses sütőnél 210°C-ra melegítsük elő.
  • A tészta felületét sütés előtt vízzel vagy felvert tojással kenjük meg, hogy szép fényes legyen.
  • Sütési idő aprósütemények esetén körülbelül 10-15 perc, réteseknél körülbelül 25-30 perc.

Kapcsolódó oldal:  Tante Fanny friss leveles tészta
Tante Fanny