Korán keltünk és kimentünk az egyik fővárosi piacra, ahol meglepő gazdagsággal találkoztunk. A homoktövistől a csalánlevélen át a friss kecskesajtokig mindent megtaláltunk. Lehet, hogy mégsem olyan körülményes a bioétkezés?

Nem csak csíp, de levesnek sem utolsó!

De mi is az a bio vagy öko? Az élelmiszerek belső értékeire, tulajdonságaira utaló kifejezés. A belső tulajdonságok a termesztéstől, előállítástól és származástól függenek. A termesztés minősége nagymértékben befolyásolja a tápanyag-vitamin, ásványi anyag, fehérje, enzim, rost és aroma tartalmat. Ezért nagyon fontos, hogy a növények és a növényi takarmányok minden káros és szennyező anyagtól mentesek legyenek. A növények permetezéséhez erjesztett növényi leveleket, csalánlevelet, rózsavizet használnak. A sorok közé ültetett bazsalikom és morzsikavirág a levéltetveket tartja távol.

Málna

Legfontosabb a környezet. Kovács László termelő már tíz éve őshonos fajtákat termeszt, ezek a fajták ellenállnak a betegségeknek. Fontosnak tartja a sorok betájolását, sorállását, nem mindegy az sem, hogy a nap fénye hogyan éri a növényeket.

Ökonasi

Teljes ökológiai egyensúlyt alakítanak ki a gazdaságukban, így kevesebb dolguk akad a növényvédelemmel is. Ez egy életfelfogás, saját biogazdaságukban élnek.

Jégcsapretek

A most érő bogyós homoktövist immunrendszer javítására ajánlja, doboza 500 forint, a csalánlevél és a cickafark virág 180 forint, az apró ringló (mirabolana) 200 forint. Egy kis konyhai segítséget is kaptam a csalán elkészítéshez: a csokorba kötött csalánleveleket forrásban lévő vízbe kell mártani, majd leveleit leszedve, fokhagymás olívaolajon megpárolni. Fűszerezzük szerecsendióval, őrölt borssal, és fele tejjel és vízzel engedjük fel. A leves sűrűségét pár szem burgonya hozzáfőzésével oldjuk meg. Ha megpuhult, merülőmixerrel pürésítsük. A még forrásban lévő levesbe akár egész tojásokat is üthetünk, majd pár percig főzzük. Szedjük levesestálakba és egy-egy evőkanál joghurttal tegyük még finomabbá.

Pimpinella - őszi vérfű

A tönkölykenyér a sláger

A péksütemények 95 százalékát a tönkölybúza lisztjéből dagasztják, sokan keresik a kovásztalan kenyereket is. De aki otthon szeretné elkészíteni kenyerét, a hozzá való lisztféleségeket is beszerezheti: a grahamliszt kilója 280 forint, a teljes kiőrlésű tönkölyliszt 550 forint, a tönkölydara 350 forintért vásárolható meg.

Répa

Sláger az élesztő nélkül készített kifli, kenyér, cipó, pogácsa, szilvalekváros bukta és a karabos csiga. Furdalt a kíváncsiság, meg is kérdezem a pékmestert, mi is az a karab. Nem más, mint a porrá őrölt szentjánoskenyér, ez helyettesíti a kakaóport.

Az élesztőmentes fél kilós tönkölykenyér 260 forint, a kifli 58, a cipó 260, a bukta (2 db) 220, és a karabos csiga 120 forintért kapható.

Körte

Panaszkodott az egyik kofa, hogy az uborka szedésekor ekcémás lesz a keze, de talált rá gyógyírt, a körömvirág szirmaiba dörzsöli kezét, és ettől elmúlik a fájdalma, és meggyógyul a keze. Szépen virít nála a nagyi köcsögébe tett hegyi pereszkély, vagy ahogyan mi ismerjük, borsikafű, a csombor, a citromos menta. De kínálnak eperfatermést, fehér, rózsaszín és fekete fajtákat. Érdekes növény a "facélia", a mézöntő fű. Védőnövény, ami a növényi kártevők kártevőit csalogatja oda, így segíti a gazdákat a növényvédelemben. De illatával odacsábítja a méheket, és a virágbeporzás segítésében is szerepet kap.
De kapható itt dalmátvirág is, vagy ahogyan egy kisállat tulajdonos mondja: rovarpor-virág. Ha kedvenc háziállatunk szőrét ezzel bedörzsöljük, távol maradnak az élősködők, nem mérgező és nem káros a kutyára.

A legfiatalabb vásárló

A kecsketejtől a Krisna könnyéig

Friss kecskesajtot akár már két nap alatt is lehet készíteni. Újfalusi Mihályné hatvan kecskéje napi százötven litert tejel. Ellenőrzött biolegelőn tömik a hasukat degeszre, télen zabot, kukoricát, lucernát esznek. A megmaradt kecskesavót korpával keverik össze, ez a kecskék kedvenc itókája. A gondoskodás eredménye a friss sajt, tej, joghúrt, túró. A préselt friss, petrezselymes-fokhagymás, snidlinges, provanszi, görög, rukolás, bazsalikomos és medvehagymás sajt kilója 4-5 ezer forint. A Krisna könnye sajthoz többféle színes borsot használnak, így jóízű, színes, de nem csípős sajtféleséget tudnak előállítani.

Cékla

A tehéntej zsírmolekuláját a szervezetünk nem emészti meg, ettől alakul ki sokszor allergia - tudom meg a sajtok készítőjétől. Nagyon fontos ezért, hogy aki érzékeny a tehéntejre, vagyis tejallergiában szenved, nyugodtan fogyaszthatja a kecsketejkészítményeket. Gyulladáscsökkentő szerepét már régóta felfedezték a natúr gyógyászatban, magas globulin-, kálium-, kalcium-, magnéziumtartalma fontos a növekvő és idősödő szervezetnek is a csontritkulás elkerülése végett. Regenerálja a májat, tisztítja az ereket, köszvényre és reumára is gyógyszer.

Gyógyító színek

Az is fontos, hogy miből eszünk

De nem csak az a fontos, mit eszünk, hanem az is, miben és milyen környezetben. Egy nagy halom levendulavirág közepén fedeztem fel Buday Nagy Anna keramikus edényeit, azonnal kedvet kaptam, hogy egyem és igyam belőlük. A mediterrán hangulatú kerámiák minőségét a visszajáró emberek megelégedése is bizonyítja. Nagyon fontos a tálalás, és ehhez egy hangulatos edény kiválasztása jó irányban tudja befolyásolni az étvágyat is. Természetes edényei jól beleillenek a piac kínálatába.

Gyöngyhagyma

A natúr természetet kedvelő emberek vonzódnak a természetes anyagokhoz. Gera Klára nemezelő iparművész játékai nyugalmat, melegséget sugároznak. Összegubancolódott gyapjú szőrből készít játékokat, használati tárgyakat. A jól meggyúrt kismackó markolászása feszültséget old. Az anyag színezéséhez természetes anyagokat hív segítségül. A vörös árnyalatait hagymahéjból és teák főzetéből nyeri, sáfrány kölcsönzi a sárga minden árnyalatát. Dióval zöld és zöldes-barna színeket tud varázsolni, mályvával a lila, a bodza gyümölcsével a bordó színskáláját állítja elő.

Kecskesajtok

Kínai metélőhagyma

Levendula

 

Mediterrán hangulat

Metélőhagyma

Napfényt a szobánkba!

 Irány a biopiac!

MOM Ökopiac

1124 Budapest, Csörsz u. 18. (a MOM Művelődési Ház udvarán)
Nyitva tartás: szombat 6:30-12:00 óra között (néha 13-ig, az érdeklődéstől függően)