A tél derekán járunk, esik az eső és a hó, kint tombolnak a mínuszok, tőlünk nem messze, itt Európában nekiláttak a szüretnek. Olaszországban elkezdődött az olajbogyó betakarítása. Szüreti beszámolónk következik Itáliából.


Amíg nálunk csak az elmúlt években épült be a köztudatba az olívaolaj, addig az olasz családok számára évszázadok óta az egyik legfontosabb táplálék és bevételi forrás is egyben.

A legtöbb turista számára a mediterrán országok tavaszi vagy nyári úti célként szerepelnek, így nagyon kevesen tudják, hogy bizony a téli hónapok az olaszok számára egyáltalán nem a pihenés hónapjai. Ilyenkor kezdődik ugyanis az olívaszüret, amely számukra az egyik legnagyobb esemény. Az egész család részt vesz a munkában, ki-ki a saját erejéhez mérten.

Szüret


A családi gazdaságban együtt szüretelnek kicsik és nagyok

A szüret kora reggel kezdődik, amikor még szinte alig kel a nap. A több száz éves olajfák törzse köré leterítik a ponyvákat, amire azért van szükség, hogy a lepotyogó bogyók egyenesen ide hulljanak, és ne kelljen még külön ezeket is felszedni a földről. Ezután derekukra kötik a kosarakat és indulhat a szüretelés. A bogyókat kézzel szedik le a fáról, a magasabban lévő ágakról kampós bottal, de az ügyesebbek fel is másznak a fára. A megtelt kosarakból zsákokba kerül az olajbogyó, amit rögtön felpakolnak a traktorra, amely elviszi a présházba.

Szüret

Így kezdődik a sajtolási folyamat

Itt azonnal indulhat a sajtolás. Először lemérik a zsákokat, majd beleöntik a bogyókat egy tartályba, megmossák és kőkerekek között összetörik. Ezután egy alátétre helyezik őket vékony rétegben, majd erre újabb alátét kerül. A végén súlyokkal sajtolják ki belőle az olajat, ami egy tartályba csurog, innen egy centrifugába kerül, hogy kicsapassák belőle a vizet. Az olívaolaj ára azért olyan magas, mert egy átlagosan termő fáról kb. 3, 5 liter olajat nyernek ezzel az eljárással. Az extra szűz olívaolaj előállításának gondosságára jellemző, hogy semmiféle szennyeződés sem maradhat a préselésre váró olajbogyók között! A frissesség jegyében az olajbogyókat a leszedés után 24 órával kipréselik, hogy jó minőségű extra szűz olívaolajat nyerhessenek. A szűrés és a palackozás folyamata során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Az olajhoz nem adnak hozzá sem tartósítószert, sem adalékot.

Változatos kiszerelésben, fűszernövényekkel megbolondítva

Az extra szűz olívaolaj a természetes előállítási folyamat után megőrzi eredeti zamatát és vitamintartalmát, ezenkívül telítetlen zsírsavakban és antioxidánsokban gazdag.

Kevesen tudják azt, hogy a sansaként kereskedelmi forgalomba kerülő "olívaolajnak" vajmi köze van az egészséges olajhoz. Míg az extraszűz olívaolajnak számtalan jótékony hatása van, addig a sansa - amely pomace és orujo néven is kapható - a sajtolás során keletkező maradványokból készülő zsiradék, melyet oldószerrel nyernek ki a megmaradt olívamasszából. Ez azt jelenti, hogy a már kisajtolt olívamasszát vegyi úton újra kioldják, ízesítésként 1% extra szűz olívaolajat adnak hozzá.