A franciák lecsója méltán vált egyik nemzeti ételbüszkeségükké. Nem kell más hozzá, csak egy adag paprika, paradicsom, hagyma és némi szeretet. A mi lecsónk is hasonlóan finom, akár büszkélkedhetnénk vele mi is.


Én a tejfölös változatra esküszöm. A mi családunkban édesapám készíti a legfinomabb lecsót, sok hagymát pirít alá, majd paprika és paradicsom kerül bele. 

Kedvencem, a tejfölös lecsó

Pár perc rotyogtatás után, amikor a paprika megpuhul, kerül bele egy pohárnyi finom tejföl. Ettől a szaftja krémes és lágy lesz. Amikor sok cukkini terem a kertjében, belekarikáz pár darab zsenge cukkinit is. Ilyenkor nyár végén, amikor még javában terem a paprika, és a téli paradicsom befőzésnek is vége van, szinte naponta lehet készíteni ezt az egyszerű, és mégis finom egytálételt. Friss és ropogós kenyérrel, mélytányérból tunkolva enni a legjobb. 

Tejfölös lecsó

Ahány ház, annyiféle lecsó létezik

Gyakran vitába kerülök, maikor megkérdezik mi az igazi lecsó receptje. Természetesen én a saját recept szerint elkészített változatra esküszöm, épp úgy, mint mindenki más a sajátjára esküszik. Van aki kolbásszal teszi értékesebbé, van aki nokedlit ad hozzá. Rizses változata is készül, de a tojással is nagyon finom. Virslis, húsos szalonnás, tarhonyás, zöldbabos, tofus, krumplis, káposztás, tökös, gombás, és még sorolhatnám az elkészítésének variációit.

Lecsót sokféle étel elkészítéséhez lehet használni. Talán a legismertebb a rácponty, ami pontyból készített rakott burgonya, nyakon öntve szalonnás lecsóval, tejföllel, majd ropogósra sütnek.

De divatos éttermek készítenek belőle sörbetet (fagylaltot), természetesen ehhez a változathoz a paprikából, paradicsomból és hagymából készült lecsót használják, cukor nélkül. 

Alapanyagok

Lecsófagylalt: hideg libamáj mellé tálalva ínyenc csemege

A kész és hideg lecsót lefagyasztják, majd a jeges darabokat egy konyhai gyorsvágó gépben, magas fordulaton zúzzák jégkásává. Egy-egy fagylaltos-kanállal tálalnak a sült libamáj mellé.

Lecsó leves is készítenek. A lecsót bő lére engedik fel, majd virslivel tálalják. De készíthetünk belőle krémlevest is, ekkor a bő lére engedett lecsót tejfölös habarással be kell sűríteni, majd egy kézi mixer segítségével pürésíteni kell. Nem marad más hátra, csak egy finomlyukú szűrőn átpasszírozni, és bögrékbe tálalni. 

Olaszlecsó

A franciák büszkesége, a ratatouille

Épp úgy, mint nálunk a lecsó, a ratatouille provence-i szegény emberek étele volt. Akkor készítették, amikor dömping volt a kertekben paradicsomból, paprikából és a többi hozzávalókból.

Ez nem egy zöldséges egytálétel, ez attól több

A ratatouille több mint egy zöldséges egytálétel, mégsem használnak hozzá más hozzávalót, csak épp azt, ami a kertjükben megterem.

Az igazi mediterrán hangulatát a friss fűszerágak adják

Vaskos paprikák, érett paradicsomok, jóízű hagyma, haragoszöld cukkini, padlizsán és a kert végében növő friss fűszernövényből, babérlevélből, kakukkfűből, bazsalikomból, rozmaringból egy-egy ágat. A jó íz titka az érett és jóízű zöldségekben keresendő, a provence-i ízt pedig a napérlelt fűszerek aromája kölcsönzi.

Francia lecsó

Hozzávalók: 

  • 20 dkg padlizsán
  • 20 dkg cukkini
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 20 dkg paradicsom
  • 20 dkg paprika
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj
  • 1-1 ág friss kakukkfű, rozmaring

Vágjuk falatnyi darabokra a cukkinit és padlizsánt. Hintsük meg kevéske sóval, és hagyjuk pár percig izzadni.

Vágjuk össze a hagymát, épp úgy mintha hagyományos lecsót készítenénk, majd dinszteljük meg az összezúzott fokhagymával olívaolajon egy lábasban. Tegyük bele a besózott padlizsánt és a cukkinit, majd adjuk hozzá a lehámozott és feldarabolt paradicsomokat és a feldarabolt paprikát is. Pároljuk addig, míg a zöldségek puhák nem lesznek, vigyázzunk ne főzzük túlságosan szét. A vége felé tegyük hozzá a fűszerágakat. Friss baguettel kínáljuk egy pohár vörösbor társaságában.

A filmes szakmát is megihlette a lecsó, nézztek belőle előzetest! 

A Disney/Pixar rajzfilmjében Remy, a patkány arról álmodozik, hogy egyszer híres szakács lesz belőle Franciaországban. Családja azonban más sorsot szán neki. Az sem segít álma megvalósításában, hogy ő egy patkány. Amikor a sors Párizs csatornáiba sodorja Remy-t, végül a híres mesterszakács, Auguste Gusteau étterme alá jut el.  

   

Kapcsolódó linkek: