Na persze nem csak úgy magában, hanem volt egy kis szarvasgomba is ráreszelve. Idén is az állandó szakács, Wolfgang Puck állította össze a menüt, melynek nagy sikere volt. Az Oscar-szobor alakú füstölt lazacos előételtől kezdve sokféle finomság volt, és az aranyfüsttel borított csokis desszertek sem maradtak el. Néhány fogást mi is bemutatunk, és a különleges sajtos makaróni receptjét meg is osztjuk veletek.
A tegnap esti Oscar-díj kiosztó gála utáni díszvacsorára már hónapokkal ezelőtt elkezdtek készülni. A gondosan összeállított vacsorához 300 liter tejet, 5000 tojást, 1250 kg cukrot, több száz kiló halat és tengeri herkentyűt, zöldségeket használtak fel, és több ezer palack bort és pezsgőt pukkantottak.
Sajtos makaróni fekete szarvasgombával |
Wolfgang Puck és csapata a 2014-es gála menüjével |
A gálavacsorát immár 20. alkalommal összeállító Wolfgang Puck az Instagramra rakta ki a vacsora fogásait, így mi is gyönyörködhetünk bennük egy kicsit.
A menü röviden:
A menü képeit facebook oldalunkon lapozhatod végig.
Füstölt lazacos előétel Oscar-módra, kaviárral
Előétel összeállítás: vegetáriánus taco, garnélás-homáros gombóc és fehér babos- quinoás tortácska
Sushi és tengeri herkentyűk
Bolognai töltött arancini és vegetáriánus tavaszi tekercs falatkák
Három főétel: csirkés pite, sült sajtos makaróni, mini hamburgerek cheddar sajttal és remoulade mártással
Lazacderék gyömbérrel és mandulával
A salátabárból: csirkesaláta, vadrizses töksaláta, és vegyes zöldségsaláta
Epres-sajttortás süti nyalóka
Csokis süti, mandulakrémes sárgarépa süti, fahéjjal, mazsolával
Karamellás krém, kávés mártással, a ’faág’ csokiból és tengeri só pehelyből készült
Citrusos panna cotta, csokis pattogatott kukoricával
Az este egyik fénypontja az Oscar-torta: mely idén egy francia kedvenc, a Marjolaine-torta volt; mely mogyorós piskóta, kávé krémmel és csokoládé ganache-sal töltve
És végül a recept:
Sajtos makaróni fekete szarvasgombával
Hozzávalók: 20 dkg makaróni, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál liszt, 3,5 csésze tej, 3 evőkanál finomra reszelt fekete szarvasgomba (elhagyható), 1 kisebb vöröshagyma, 1 babérlevél, kedvenc sajtjaink lereszelve vegyesen kb. 20 dkg (az eredeti recept érett Cheddar, Gruyere és parmezán sajtokból áll), 1 teáskanál só, frissen őrült fekete bors, egy csipet Cayenne-bors.
A sütéshez vaj, briós morzsa, petrezselyemzöld, szarvasgomba reszelék.
A sütőt melegítsük elő. A makarónit forró sós vízben főzzük ki, de csak al dente. A leszűrt tésztát tegyük egy kivajazott edénybe, keverjük el, hogy ne ragadjon össze. Amíg a tészta fő, vízgőz fölött olvasszuk meg a vajat, keverjük el a liszttel, folyton kevergetve melegítsük alacsony hőn pár percig, majd öntsük fel a tejjel, adjuk hozzá a hagymát, a babért és a szarvasgombát. Amikor eléggé sűrű a mártásunk, kb. 10 perc múlva, akkor dobjuk ki a hagymát és a babért. A kész mártást vegyük le a gőzről, adjuk hozzá a reszelt sajtok háromnegyedét, sózzuk, borsozzuk meg, majd keverjük el a makarónival.
A tésztát osszuk szét kis egyszemélyes felfújt formákba. Szórjuk meg a maradék sajttal. A külön vajat olvasszuk meg, keverjük el a morzsával és a vágott petrezselyemzölddel, és szórjuk ezt a makaróni tetejére. Előmelegített forró sütőben süssük készre 30 perc alatt. Miután kivettük, pihentessük 5 percig, és frissen reszelt szarvasgombával díszítsük.
Szarvasgomba helyett elkészíthetjük csirkemellel, baconnal vagy gombával is.
Hasonló cikk: Golden Globe menü – együnk úgy, mint a sztárok