Nemrégiben meghívást kaptam a Corvin Tetőre, hogy elsőként nézhessem meg a frissen elkészült Romazsaruk című dokumentumfilmet. A film létrehozásában nagy szerepe volt Balázsy Panna barátomnak, aki szerkesztője és producere is volt egyben a műnek. Nekem nagyon tetszett.

Romazsaruk az HBO-n

A magyar HBO legújabb saját gyártású dokumentumfilmje, a Romazsaruk a rendőri hivatást választó romák nehézségeiről mesél. Három történeten, három hétköznapi figura szemén keresztül, akik az ország három különböző szegletéből érkeznek.

 

A dokumentumfilm három különböző életszakaszban lévő roma ember életét vázolja fel, akiknek különböző céljaik vannak. Egyvalami azonban közös bennük: mindhárman olyan álmot álmodtak maguknak, amelyet kevés roma tud megvalósítani: ki akarnak törni, amihez a rendőri pálya jelenti az utat. Sanyi, a főváros 8. kerületében szolgálatot teljesítő, aktív rendőr szeretne hazakerülni Mátészalkára, a szülei közelébe. Mihály, a nyugalmazott vidéki rendőr szeretné hasznosítani mindazt, amit megtanult, és szeretne újra egyenruhában szolgálni. Bea, aki évek óta rendőrségi ösztöndíjas, szeretné, ha felvennék a szegedi rendészeti iskolába, hogy rendőr lehessen.
A Romazsaruk segítségével bepillanthatunk a rendőrök mindennapi munkájába is, elgondolkodhatunk azon, jó-e és kell-e roma a rendőrség tagjai közé. Megismerkedhetünk a hírhedt „nyolckerrel” is, a budapesti rendőrök közül a romaságát egyedüliként felvállaló járőr szemszögéből. A Besh o droM zenekar vezetőjének, Barcza Gergelynek a filmhez komponált zenéje pedig autentikus dallamvilágával segít az érzelmi ráhangolódásban.

 

Csukás Sándor és Oláh Kata rendezők a filmről: „Filmünkben a romasors egy különös oldalát szerettük volna bemutatni. Hétköznapi hősök hétköznapi küzdelmein keresztül. Azért választottunk három szerethető figurát, hogy közel kerülve hozzájuk választ kapjunk néhány zavarba ejtő kérdésre. Vajon csetlő-botló élethelyzeteikben velük vagy rajtuk nevetünk? Beülnénk-e Sanyi mellé egy üres vonatfülkébe, ha nem ismernénk, és csak a bőrszínét látnánk? Elhisszük-e Mihálynak és Beának, amikor azt mondják: ők nem tekintik másmilyennek magukat?”

 

Forrás: HBO

 

 

   

Romazsaruk az HBO-n

 

Romazsaruk az HBO-n