Nemrégen csörgött a telefonom. Meghívást kaptam az RTL Klub Reggeli című műsorába, hogy olcsó, pénztárcakímélő ételeket készítsek. Én a kedvenceimet választottam.

A fő kérés, amit a szerkesztők kértek, hogy az ételek alapanyagára ne haladja meg a kétezer forintot. Én szezonális ételeket szerettem volna készíteni, ezért esett választás a zellergumóra és a birsalmára.

Ha a birsalmás pite mellé nem készítitek el a habzóbor-habot, akkor ez a keret bőven elég lesz minden hozzávalóhoz. Aki szeretné még izgalmasabbá tenni ezt a csodás pitét, ragadjon habverőt és készítse el hozzá az a nyalánkságot. Nem fogjátok megbánni!

Birsalmás pite rozéhabbal

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 pohár almás joghurt
  • 1 csipetnyi só
  • 1 db citrom reszelt héja

Töltelékhez:

  • 3 db birsalma
  • 6 db savanykás alma
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • pár csepp citromlé
  • 10 dkg cukor

Borhabhoz:

  • 5 db tojássárgája
  • 2,5 dl félédes rozébor
  • 10 dkg cukor

Pénztárcakímélő ételek 

A tésztához szórjuk a lisztet, cukrot, vaníliát, sütőport, sót, citrom héját egy nagy keverőtálba, daraboljuk bele a vajat. Kézzel addig morzsoljuk, míg a vaj apró darabokban lesz a tésztában. Utána tegyük bele a tojásokat és a joghurtot. Dolgozzuk jól össze, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át.

Egy kivajazott és liszttel megszórt kerek, peremes piteformát béleljünk ki a kb. fél centi vastagságúra nyújtott tésztával.

Pénztárcakímélő ételek

A töltelékhez az almákat reszeljünk le, majd egy edénybe citromlével, cukorral és fahéjjal pároljuk addig, míg a levét el nem párologja.

Ha kihűlt a töltelék, töltsük meg vele a piteformát. Tetejét szeletelt almával fedjük be, majd olvasztott vajjal kenjük le és barnacukorral hintsük meg.
Középmeleg sütőben 160 fokon legalább 45 percig süssük.

Az elkészült pitét vágjuk cikkekre, mellé kanalazzunk a még langyos borhabból.

A borhabhoz tegyük a tojások sárgáját egy nagy fém keverőtálba, öntsük hozzá a bort és szórjuk bele a cukrot. Tegyük vízgőz fölé, és habverővel addig verjük, míg sűrű habot nem kapunk.

Pénztárcakímélő ételek

Almás zellerkrémleves

Egy lábasba forrósítsunk meg egy evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá egy gerezd összezúzott fokhagymát. Addig melegítsük, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd. Tegyük bele a felkockázott zellergumót. Fehérborssal, őrölt szerecsendióval, sóval és egy zöldségleveskockával ízesítsük. Lefedve pároljuk 5-10 percig, majd engedjük fel fele mennyiségű tejjel és vízzel. Ha a zeller megpuhult, merülő mixerrel pürésítsük. Esetleg egy kevéske tejszínnel tehetjük még krémesebbé.

Tálaláskor frissen összevágott zellerlevelet és vékony csíkokra reszelt almát tegyünk bele.

Kapcsolódó linkek: