Nemrégen csörgött a telefonom. Meghívást kaptam az RTL Klub Reggeli című műsorába, hogy olcsó, pénztárcakímélő ételeket készítsek. Én a kedvenceimet választottam.
A fő kérés, amit a szerkesztők kértek, hogy az ételek alapanyagára ne haladja meg a kétezer forintot. Én szezonális ételeket szerettem volna készíteni, ezért esett választás a zellergumóra és a birsalmára.
Ha a birsalmás pite mellé nem készítitek el a habzóbor-habot, akkor ez a keret bőven elég lesz minden hozzávalóhoz. Aki szeretné még izgalmasabbá tenni ezt a csodás pitét, ragadjon habverőt és készítse el hozzá az a nyalánkságot. Nem fogjátok megbánni!
Birsalmás pite rozéhabbal
Hozzávalók:
- 45 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 15 dkg cukor
- 1 pohár almás joghurt
- 1 csipetnyi só
- 1 db citrom reszelt héja
Töltelékhez:
Borhabhoz:
- 5 db tojássárgája
- 2,5 dl félédes rozébor
- 10 dkg cukor
A tésztához szórjuk a lisztet, cukrot, vaníliát, sütőport, sót, citrom héját egy nagy keverőtálba, daraboljuk bele a vajat. Kézzel addig morzsoljuk, míg a vaj apró darabokban lesz a tésztában. Utána tegyük bele a tojásokat és a joghurtot. Dolgozzuk jól össze, majd lisztezett deszkán gyúrjuk át.
Egy kivajazott és liszttel megszórt kerek, peremes piteformát béleljünk ki a kb. fél centi vastagságúra nyújtott tésztával.
A töltelékhez az almákat reszeljünk le, majd egy edénybe citromlével, cukorral és fahéjjal pároljuk addig, míg a levét el nem párologja.
Ha kihűlt a töltelék, töltsük meg vele a piteformát. Tetejét szeletelt almával fedjük be, majd olvasztott vajjal kenjük le és barnacukorral hintsük meg.
Középmeleg sütőben 160 fokon legalább 45 percig süssük.
Az elkészült pitét vágjuk cikkekre, mellé kanalazzunk a még langyos borhabból.
A borhabhoz tegyük a tojások sárgáját egy nagy fém keverőtálba, öntsük hozzá a bort és szórjuk bele a cukrot. Tegyük vízgőz fölé, és habverővel addig verjük, míg sűrű habot nem kapunk.
Almás zellerkrémleves
Egy lábasba forrósítsunk meg egy evőkanálnyi vajat, adjunk hozzá egy gerezd összezúzott fokhagymát. Addig melegítsük, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd. Tegyük bele a felkockázott zellergumót. Fehérborssal, őrölt szerecsendióval, sóval és egy zöldségleveskockával ízesítsük. Lefedve pároljuk 5-10 percig, majd engedjük fel fele mennyiségű tejjel és vízzel. Ha a zeller megpuhult, merülő mixerrel pürésítsük. Esetleg egy kevéske tejszínnel tehetjük még krémesebbé.
Tálaláskor frissen összevágott zellerlevelet és vékony csíkokra reszelt almát tegyünk bele.
Kapcsolódó linkek:
- RTL Klub Reggeli
- A fotókat Hajnal András készítette