Balázsy Panna nagyot alakított a Vacsoracsata múlt heti műsorában. Lapos, finom sajtokkal töltött kenyerével levette a vendégeit a lábukról.
Panna a Neo Fm Rádió Csalamádé című életmód magazinjának műsorvezetője. Hétvégenként ad életmóddal kapcsolatos hasznos tanácsokat a hallgatóknak. Ebben a műsorban kapok én is helyet pár perc erejéig, mint Panna szakácsgyöngye.
Nem tudtam kihagyni az alkalmat, mikor vendége voltam a rádióban, hogy kikérdezzem a hacsapuri titkáról. Ezen a reggelen házikenyérsütéssel kapcsolatos recepteket osztottak meg velünk a hallgatók, jött is jó pár az üzenőfalra. Ezek közül válogattunk. Panna elmondta kedvenc briósa receptjét, amit a Fűszer és Lélek internetes blogban olvasott.
Hacsapuri
A hacsapuri a grúz konyha egyik jellegzetes kenyere, aminek a tésztáját joghurttal készítik. A tölteléke sós sajtok, túró és mozzarella keveréke.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- fél kg natúr joghurt
- 2 db tojás
- 5 dkg vaj
- só
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
A töltelékhez:
- fél kg feta sajt
- 20 dkg mozzarella
- 20 dkg ricotta
- 1 db tojás
A tésztát összegyúrjuk, lisztezett felületen a felét kerekre kinyomkodjuk, rásimítjuk az összekevert sajtos masszát. A tészta másik felével letakarjuk, összecsipkedjük a széleit, hogy ne folyjon ki a sajt és előmelegített sütőben, 220 fokon aranyra sütjük (kb. 15-20 perc). Lehet úgy is csinálni, hogy egyszemélyes kis korongokat csinálsz, de én ehhez lusta vagyok, marad az egy nagy korong.
Kapcsolódó link:
Fűszeres Eszter briósa
Hozzávalók:
- 3 dl langyos tej
- 60 dkg liszt
- 3 ek cukor
- 4,2 dkg friss élesztő (a Lidlben szoktam venni a friss élesztőt, és ott ekkora egy kocka)
- 3 ek nagyon puha vaj
- 3 tojássárgája
- 1 kávéskanál só
- a tetejére plusz egy tojássárgája
Fotó: Fűszeres Eszter
Az élesztőt egy kevés cukorral megfuttattam a tejben, majd minden hozzávalóból tésztát dagasztottam. 15 percig dolgoztam vele, majd letakarva a duplájára kelesztettem.
Ebből a mennyiségből 14 darab lett. Vékony szálakat sodortam belőle, majd felcsavartam, és egy muffinsütő formába tettem őket. Kettő kimaradt, de sütőpapíron azt is kisütöttem.
Letakartam, és újabb fél órát hagytam kelni, majd megkentem a tetejét a tojássárgájával. 180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem.
Kapcsolódó link:
Házikenyér
Hozzávalók:
- fél kg liszt, fele-fele arányban fehér és teljes kiőrlésű búzaliszt
- kb. 4,5 dl víz
- 1,5 teáskanál só
- egyharmad teáskanál szárított élesztő
Keverjük össze a liszteket alaposan, oszlassuk el benne a sót és az élesztőt, adjuk hozzá a vizet és kanállal keverjük el a tésztát, hogy sűrű nokedlitészta állaga legyen. Takarjuk le, 12-15 órát pihentessjük, keverjük át, még egy órát hagyjuk pihenni.
250 fokra melegítsük a sütőt, az aljába egy vízzel teli tepsit tegyünk, és egy másik vastagon lisztezett tepsiben süssük ki a kenyeret kb. 20 perc alatt. Nagyon finom vajjal, melegen megkenve.
Hajni küldte be a receptet SMS-en.
Sörkenyér
Hozzávalók:
- 3 pohár liszt
- 2 pohár sör
- 1 csomag élesztő
- kicsi só
Az élesztőt kicsi vízzel és cukorral felfuttatjuk, majd a sört, sót és a lisztet hozzáadjuk. Kivajazott edénybe beleteszük a masszát, kelesztjük. 180 fokon sütjük, mikor már majdnem kész, akkor kb. 10 dkg vajat teszünk a tetejére. Ízlés szerint magokat is tehetünk bele.
Lili küldte a receptet SMS-en.
Kapcsolódó linkek: