Svédországban imádják a nyarat, és az érkezését sajátosan ünneplik: midsommar napján hatalmas, a mi májusfáinkhoz hasonló, feldíszített fát állítanak, amely körül egész éjszaka táncolnak a népviseletbe öltözött ünneplők. Ünnepelj velünk te is és kóstold meg, mit esznek midsommarkor a svédek!

Ezen a hétvégén, június 25-én is érdemes lesz ellátogatni Budapesten az Örs vezér téri IKEA Áruházba. Déltől este hatig főzéssel egybekötött kóstoláson vehetsz részt. Megkóstolhatod milyen ételeket készítenek a napéjegyenlőségkor a Svédek. Ha ízlik az alapanyagokat megvásárolhatod, a receptet pedig hazaviheted.

MIDSOMMAR az IKEA áruházban

Egy kis történelem

Minden júniusban Svédországban megünneplik az év leghosszabb napját, a Midsommart. Midsommar napján a fiatal hajadon lányok 7 féle virágot gyűjtenek, amit a párnájuk alá raknak éjszakára, és megálmodják, kivel házasodnak össze. Az összegyűjtött virágok egy részéből koszorút készítenek maguknak, amelyet a nap folyamán viselnek.

Felállítják a midsommarstångot, amely tradícionálisan nyírfából készül. Az ünneplők énekelnek, körbetáncolják a fát, miközben népzene szól. Ezt követően elkezdődik a lakoma, amely főtt újkrumpliból, heringből, valamint eperből áll. Kísérőül snapszot vagy sört fogyasztanak és hajnalig mulatnak.

A konyha nem pusztán a főzés színtere, hanem az otthon szíve, ahol a család általában a legtöbb időt tölti. Egy most végzett IKEA FAMILY kutatás eredményei megerősítették, hogy a családtagok fő találkozóhelye a konyha, ezért nagyon fontos, hogy a helyiség a méretétől függetlenül kényelmes és praktikus legyen. Praktikus tárolókkal, edényekkel, háztartási gépekkel, és más kiegészítőkkel a főzés élmény lesz!

Akárki kipróbálhatja az alábbi recepteket, könnyű elkészíteni, ízletesek és nagy sikerre számíthatnak. A receptekben leírt ételek legtöbb hozzávalói megvásárolhatóak az IKEA Svéd Finomságok Boltjában, és ha edényre, késekre, tálakra van szükséged, azokat is megveheted az áruházban.

MIDSOMMAR az IKEA áruházban

 

MIDSOMMAR az IKEA áruházban

 

Pácolt hering paradicsomos szószban

Hozzávalók:

  • 2 üveg ecetes lében eltett pácolt hering
  • 1 üveg Bio paradicsomszósz (ezeket a termékeket a Svéd finomságok boltjában megvásárolhatod)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • darált bors, só
  • 1 csokor friss kakukkfű

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy serpenyőben, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Forrósítsuk néhány percig, utána öntsük hozzá a paradicsomszószt. Sózzuk, daráljunk rá borsot, és tépkedjük rá a kakukkfűleveleket. Jól forraljuk össze, utána öntsük bele az ecetes létől leszűrt heringet. Melegítsük össze, és azonnal tálaljuk a megfőzött apró burgonyával.

 MIDSOMMAR az IKEA áruházban

 

Pácolt hering, krémes szószban

Hozzávalók:

  • 2 üveg krémes pácolt hering (a svéd finomságok boltjában megvásárolhatod)
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 csokor friss kapor
  • fél citrom leve
  • darált bors
  • fél kg főtt apróburgonya

Öntsd egy szűrőedénybe a krémes heringet, majd várj vele, míg a szósz teljesen lecsepeg róla. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát. Közepes lángon pirítsd meg, majd szórd rá az összevágott kaprot, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a hering leszűrt mártását. Forrald jól össze, darált rá borsot, ha szükséges ízesítsd sóval és citromlével. Tálalás előtt melegítsd bele a leszűrt heringet. Vigyázz főzni nem szabad, mert szétesik a hal.

Ezt az ételt elkészítheted snidlinges, curry-s, tormás, kapros, mustáros és kaviáros mártásban eltett heringgel is. Ezeket a földszinti kávézóban vásárolhatod meg.

A burgonyát összekeverheted még snidlinggel, petrezselyem zöldjével vagy akár kerti zsázsával is.

MIDSOMMAR az IKEA áruházban

Eper svéd vaníliahabbal

150.-/adag
akciós ár: 90,-*

Málnás sajttorta

290,-

Singoalla

citromos keksz, 190 gramm
eredeti ár: 290.-
akciós ár: 90,-*

* az akciós ár kizárólag a budapesti áruházban érvényes, 2011. június 24-26. között a készlet erejéig.

HERINGBÁR

Látogass el éttermünkbe és kóstold meg a különféle ízesítésű heringeket!
Heringbár: 25,-/ dkg

Svédország közelebb van, mint gondolnád!

Nézd meg a Svéd boltunk választékát és meglátod milyen tipikus ételeket, italokat fogyasztanak a svédek.

Olyan Svédországra jellemző ételeket találsz, mint a hering, ropogós kenyér,rénszarvas snack, rák, húsgolyók, áfonyaszósz, lazac, ánizsos keksz, bodzaital. Nem beszélve a kítűnő svéd édességekről, a marabou csokoládéról, az Almond Daim tortáról.

Most már akár otthon elkészíthetsz egy igazi svéd vacsorát!

MIDSOMMAR az IKEA áruházban

SÅS TOMAT

Paradicsomszósz, bio
690 Ft / 0,5 kg

Klasszikus paradicsomszósz. Használd húsokhoz, csirkéhez vagy tésztához. Biotermék.

Kapcsolódó link: IKEA