Évente egy család 100 kiló ételt dob a szemétbe, ami több tízezer forintot jelent. Dorogi Gabriella a kukák mélyére nézett, hogy kiderítse, mit is dobunk a szemétbe.

Saját hűtőjét vettük górcső alá, és egy kis segítséggel háromfogásos menüt készítettünk azokból az ételekből, melyeket már kidobásra szánt. A Napló riportjából kiderül, hogyan hasznosíthatjuk az alapanyagokat, hogy a lehető legtöbbet spóroljunk, és hogy a vásárlásnál mire figyeljünk, hogy később ne a kukában landoljon az étel...

Dorogi Gabival

Ezt alkottuk

Receptek:

Zöldséges pulykaragu tál

Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db cukkini, 1 kisebb fel brokkoli, 2 szál sárgarépa, 2 evőkanál vaj, 2 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, őrölt fehérbors, só.

1kg burgonya, só, őrölt szerecsendió, 2 db tojásságra.

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, addig pirítsuk még üveges nem lesz. Tegyük bele a kis kockákra vágott pulykamellet, sóval, őrölt fehérborssal ízesítsük. Lefedve pároljuk, ha levét elfőtte, pótoljuk vízzel. Ha már majdnem puha a hús, adjuk hozzá a kis darabokra vágott zöldségeket, annyi vizet öntsünk rá, hogy épp ellepje. Pár perc főzés után sűrítsük be hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel, majd dúsítsuk tejföllel. Forraljuk jól össze.

A megtisztított burgonyát sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le jól. Burgonya nyomón nyomjuk át. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, őrölt szerecsendióval ízesítsük. Keverjük jól össze.

A pulykaragut tegyük egy nagy hőálló üvegtálba, tetejére nyomózsákból nyomjunk kis halmokat a burgonyapüréből. Forró sütőben 160 fokon addig süssük még ropogós pirosra nem sül.

A raguból és a sült burgonya püréből is tálaljunk nagy tányérokra, tetejét szórjuk meg összevágott petrezselyem zölddel.

Pulykaragu

Lekváros kalácspuding

Hozzávalók: 1 db kisebb kakaós vagy sima fonott kalács, 1 üveg mazsolás sárgabarackdzsem  , 3 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj.

Szeleteljük fel a kalácsot egy centis szeletekre, majd kenjük meg a szobahőmérsékletű vajjal. Egy kisebb sütőedényt is kenjünk ki alaposan a vajjal. A vajas kalácsokat vastagon kenjük meg a lekvárral, majd ferdén egymás mellé helyezzük a sütőedénybe.

Egy kis tálkába öntsük a tejet és a tejszínt. Kanalazunk bele két kanállal a lekvárból, és keverjük össze. Kanalazzuk az egészet a megkent kenyérre, majd tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük 25-30 percen keresztül. Az elkészül kalácspudingot kanalazzuk kis tálkákba, tetejére egy-egy gombóc vanília fagylaltot vagy tejszínhabot tálaljunk.

Szinte bármilyen gyümölcsből készített dzsemmel-lekvárral elkészíthető. Kalács helyett használhatunk kiflit, kenyeret, panettónét vagy brióst.

Kalácspuding

Receptek:

Zöldséges pulykaragu tál

40 dkg pulykamell, 1 db vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 db cukkíni, 1 kisebb fel brokkoli, 2 szál sárgarépa, 2 evőkanál vaj,  2 dl tejföl, 1 evőkanál étkezési keményítő, őrölt fehérbors, só.

1kg burgonya, só, őrölt szerecsendió, 2 db tojásságra.

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, addig pirítsuk még üveges nem lesz. Tegyük bele a kis kockákra vágott pulykamellet, sóval, őrölt fehérborssal  ízesítsük. Lefedve pároljuk, ha levét elfőtte, pótoljuk vízzel. Ha már majdnem puha a hús, adjuk hozzá a kis darabokra vágott zöldségeket, annyi vizet öntsünk rá, hogy épp ellepje. Pár perc főzés után sűrítsük be hideg vízzel elkevert  étkezési keményítővel, majd dúsítsuk tejföllel. Forraljuk jól össze.

A megtisztított burgonyát sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le jól. Burgonya nyomón nyomjuk át. Adjuk hozzá a tojások sárgáját, őrölt szerecsendióval ízesítsük. Keverjük jól össze.

A pulykaragut tegyük egy nagy hőálló üvegtálba, tetejére nyomózsákból nyomjunk kis halmokat a burgonyapüréből. Forró sütőben 160 fokon addig süssük még ropogós pirosra nem sül.

A raguból és a sült burgonya püréből is tálaljunk nagy tányérokra, tetejét szórjuk meg összevágott petrezselyem zölddel.

 

Lekváros kalácspuding 

Hozzávalók: 1 db kisebb kakaós vagy sima fonott kalács,1 üveg mazsolás sárgabarackdzsem http://www.lekvaroshaz.hu/bolt/dzsemek-zselek/133-mazsolas-sargabarack-dzsem  ,  3 dl tej, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj.

Szeleteljük fel a kalácsot egy centis szeletekre, majd kenjük meg a szobahőmérsékletű vajjal. Egy kisebb sütőedényt is kenjünk ki alaposan a vajjal. A vajas kalácsokat vastagon kenjük meg a lekvárral, majd ferdén egymás mellé helyezzük a sütőedénybe.

Egy kis tálkába öntsük a tejet és a tejszínt. Kanalazunk bele két kanállal a lekvárból, és keverjük össze. Kanalazzuk az egészet a megkent kenyérre, majd tegyük forró sütőbe, és 150 fokon süssük 25-30 percen keresztül. Az elkészül kalácspudingot kanalazzuk kis tálkákba, tetejére egy-egy gombóc vanília fagylaltot vagy tejszínhabot tálaljunk.

Szinte bármilyen gyümölcsből készített dzsemmel-lekvárral elkészíthető. Kalács helyett használhatunk kiflit, kenyeret, panettónét vagy brióst.