A karácsony a legmeghittebb és legszebb ünnepünk. Család, gyermekek, feldíszített fenyőfa, ajándékok, illatos sütemények, és finom ételek, gyertyafény, ami leghamarabb az eszünkbe jut róla.

A karácsonyfa illata

Nincs karácsony finom ételek és italok nélkül. Az ünnepi asztal néhány elengedhetetlen hozzávalója szinte a világ minden konyhájában hasonló. Szerte a világon pulykasültet készítenek, sokfél töltelékkel. Mellé a legegyszerűbb körítés a krumplipüré, és a fahéjjal megízesített párolt lilakáposzta. Aszalt gyümölcsökből, olajos magvakból készül a sütemény, halételekből sincs hiány.

Az ünnepi konyha illata

Halászlé, kocsonya, rántott ponty, bejgli, töltött káposzta, mézes puszedli, forralt bor, borleves, ami a magyarok asztalára kerül.

Az ünnepi konyha illata

Az én karácsonyom 1970

Apukám már kivágta a karácsonyfának valót a legelő melletti erdőből, belefaragta baltával a tartójába, még most is érzem a fenyő illatát. Aranyporral kentük be a diókat, tobozokat, és apró almákat, végébe gyufaszálat dugtunk, majd erre kötöttünk cérnát. Ez volt a dísz a karácsonyfán. Szaloncukor nem volt sok, inkább az előző évről eltettel díszítettünk. Szegénység volt, narancsot is csak az ünnepek közeledtével lehetett vásárolni Pesten.

Nagy hóra ébredtem, szinte a derekamig ért. Puha volt és jó volt benne gázolni. Nagyapám Manci nevű lova nyakába fényes csillenyűt kötött és így jött értünk faszánon, ekkor én még ifjú legény voltam, óvodás. Az ünnepeket tanyán töltöttük a nagyszülőknél. Mama sürgött a konyhában, forrt a leves, sütötte a gubának való édes-tejes kifliket. A bejgli már készen volt, nekem meggyel töltötte, szerinte jobb neki, ha áll pár napot. Savanyú káposzta a pincében érlelődött ősz óta, szép szálas volt, a nagy levelekbe került a disznóvágásból félretett kolbásztöltelék, ami a sparhelt szélén csendben rotyogott.

A tisztaszobában, ahol hideg volt a nagyasztalon, sorjában álltak a kocsonyák. Dermedve tetejükön pirospaprikával meghintve, néhol kikandikált belőle a malac füle és farka. Papa a mákot darálta, régi lassan őrlő darálója volt, öntöttvasból. A mákot kis bögrémmel lassan csurgattam a daráló szájába, nehogy beragadjon, én voltam a kuktája. Apukám a pincében lévő óriás hordókból lopótökkel szívott fel bort, fazékba öntötte, cukrozta, és pár darab fahéjjal, szegfűszeggel ízesítette. A forralt bor finom illata betöltötte az egész házat.

Előkerült az ünnepi damaszt abrosz, közepére pár fenyőág és gyertya került. Megterítettünk a szép porcelánkészlettel, a spájzból hoztunk ecetes szilvát, házitejfölt és kenyeret. Beesteledett, kigyúlt a gyertya a karácsonyfán, az asztalra kerültek a finom ételek, elénekeltük a mennyből az angyalt és vártuk a Jézuska eljövetelét...

Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok!

Kaldeneker György

 

Az ünnepi konyha illata


Tippek a karácsonyi bevásárláshoz

  • Ne halasszuk az ünnepi ételek alapanyagainak beszerzését az utolsó pillanatra.
  • Halat, húst akár le is fagyaszthatjuk az előző napokban.Az ünnepi tésztát begyúrhatjuk pár nappal az elkészítés előtt. Így hűtőben tárolva időt spórolhatunk meg.
  • Készítsünk saját magunk ehető ajándékokat, csomagoljuk be natúr papírba. Fűszeres lekvárok, likőrök, fűszerkeverékek mind egyedi ajándékok lehetnek.
  • Készítsünk menü-összeállítást az ünnepekre, így sokkal jobban be tudjuk osztani az időnket, és elkerülhetjük a felesleges ételek elkészítését.

Az ünnepi konyha illata