Az IKEA és jómagam sokat teszünk a környezetünk megóvásáért. Gyere és látogass el 2011. április 16-án az Örs vezér téri áruházba! Főzési bemutatóval és kóstolással várok minden kedves vásárlót déltől este hatig.

Elhatároztuk, hogy egy olyan világban szeretnénk élni, ahol jobban odafigyelünk a környezetünkre, a Föld erőforrásaira és egymásra. Tudjuk, hogy esetenként mi is részei vagyunk a problémának, de szorgalmasan dolgozunk azon, hogy a megoldás részévé váljunk. Mérlegeljük az előnyöket és a hátrányokat, folyamatosan vizsgáljuk magunkat és változtatunk a folyamatokon. A sok-sok kis előrelépés pedig összeadódik, és valami észrevehető eredménye lesz. Belevágtunk ebbe a feladatba, aminek soha nem lesz vége...

„Kis előrelépés egy fenntarthatóbb IKEA felé”

Svéd húsgolyók paradicsomszószban

Hozzávalók:

  • 24 darab svéd húsgolyó
  • 3 dl bio paradicsomszósz (a Svéd shopban megvásárolhatod)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • só, őrölt bors
  • 1 csokor friss bazsalikom-, kakukkfű- vagy oreganólevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg bio rénszarvas alakú tészta

A soha véget nem érő feladat

Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel az olívaolajat, tedd bele a húsgolyókat majd lassú lángon süsd legalább 5-6 percig. Sütés közben fakanállal kevergesd, hogy minden oldalán át tudjon párolódni. Fokhagymanyomóval nyomd rá a fokhagymát, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a paradicsomszószt, és keverd bele a kifőzött tésztát. Őrölt borssal, összetépkedett fűszerlevelekkel és sóval ízesítsd. Pár perc alatt párold készre.

Jó konyhai szokások

Az otthon szíve, a jó gondolatok és ötletek szülőhelye is. Spórolj a vízzel, energiával, próbálj szelektíven gyűjteni.

Biogáz ételmaradékból

Az ételeink ugyan ízletesek, de időnként előfordul, hogy ott maradnak a vásárlóink tányérján. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szemétbe dobjuk őket. Néhány svéd, norvég és dán áruházban a megmaradt ételt malmokban ledarálják, és speciális tartályokba teszik. Ezt követően olyan üzemekbe kerül, ahol biogáz készül belőle, amit például buszok üzemanyagaként használnak fel.

A soha véget nem érő feladat

Organikus étel

A SYLT lekvárok többsége az IKEA FOOD organikus választékának egyre bővülő részét képezi, és az IKEA áruházakban található Svéd finomságok boltjában vásárolható meg. Az organikus mezőgazdaság nem használ műtrágyát, sem növényvédőszert, és igyekszik fenntartani a biodiverzitást és az ökológiai egyensúlyt. Globális választékunkban 20 organikus étel található meg.

A soha véget nem érő feladat

Indukciós főzőlap

Az IKEA indukciós főzőlapjai a mágneses tér technológiáját hasznosítják, ami a hagyományos kerámialapos, illetve öntöttvas tűzhelyekhez képest gyorsabb és nagyobb energiahatékonyságú hevítést eredményez. Kevés hő vész így kárba, ugyanis csupán az edények melegednek fel, a főzőlap nem. Az IKEA indukciós főzőlapok energiaátadási hatékonysága 80%-os, míg a kerámialapos tűzhelyeké 55%.

A soha véget nem érő feladat

Ételtárolás jobban

Tudtad, hogy kb. az étel egy negyedét dobják ki minden nap számos háztartásban? Ez nem csak pénzkidobás. Az élelmiszerek előállítása rengeteg szén-dioxidot emészt fel, ezért ha kevesebb ételt dobunk ki, akkor csökkentjük a szén-dioxid kibocsátást is. Az IKEA ételvédői gondját viselik a friss és a maradék ételnek egyaránt. Számos termék egyenesen kiváló az élelmiszer tárolására, és az az előnye is megvan, hogy segítségével pont a szükséges mennyiségű élelmiszert fogod felhasználni a főzés során, így nem képződik hulladék. Az IKEA 365+ ételvédők bizonyos méretei olyan levehető, műanyag aljjal rendelkeznek, amely elvezeti a felesleges nedvességet az ételből, így az tovább tart majd. A RARITET sorozat tárolóinak fedelét pedig mérőkupakkal láttuk el. A tároló maga átlátszó és fokbeosztás van rajta, így rögtön látod, hogy miből mennyi van még.

Kávé UTZ minősítéssel

Az IKEA-ban árult és felszolgált kávé az UTZ által minősített kávé. Ez azt jelenti, hogy a kávé eredete visszakövethető egészen az ültetvényig a csomagoláson lévő kód segítségével. Az UTZ Certified egy független, non-profit szervezet, amely a fenntartható kávétermesztés és -elosztás társadalmi és környezeti előírásait határozza meg.

A soha véget nem érő feladat 

Fenntartható lazacfarmok

A lazacot tartalmazó élelmiszerek egyik legnagyobb árusítójaként, az IKEA és lazacbeszállítói részt vesznek a Salmon Dialogue (Lazac Párbeszéd) nevű, érdekcsoportokat tömörítő, WWF általi kezdeményezésben.

A Salmon Dialogue már kidolgozta azon elvek és követelmények első változatát, amelyek betartása hozzájárul a környezetbarát, társadalmilag és gazdaságilag fenntartható lazacgazdálkodáshoz. Az előírások elsősorban a lazachalászat által okozott legnagyobb környezeti problémák megoldására irányulnak.

Ahogy elkészül a végleges szabvány, minden lazacbeszállítónk bevezeti majd azt.

Kapcsolódó link: