Ha unod a megszokott karácsonyi menüdet, változtass rajta! Aranyvasárnap főzési bemutatón és kóstolón találkozhattunk; vásárolni a svéd finomságok boltjában voltunk.


Mi kerül a svédeknél az ünnepi asztalra?



A karácsonyi időszak jellemző itala a mandulával és mazsolával ízesített glögg, ami a mi forralt borunkhoz hasonlít leginkább. A karácsonyi főételek között a húsgolyó, a sonka, a lazac, a hering és a különböző kolbászfélék is megtalálhatóak. Mi ezen a hétvégén meleg pácolt heringet készítünk, mustáros, fokhagymás, curry-s és kaviáros szósszal. Köretnek a svédek kedvencét, kapros főtt burgonyát tálalunk hozzá.

A következő receptek Te is elkészítheted otthon:

Meleg pácolt hering, krémes szószban

Hozzávalók: 2 üveg krémes pácolt hering (a svéd finomságok boltjában megvásárolhatod), 1 evőkanál vaj, 1 csokor friss kapor, só, fél citrom leve, darált bors, fél kg főtt apróburgonya

Öntsd egy szűrőedénybe a krémes heringet, majd várj vele míg a szósz teljesen lecsepeg róla. Egy nagy serpenyőben forrósítsd fel a vajat, tedd bele a megfőzött apró szemű burgonyát. Közepes lángon pirítsd meg, majd szórd rá az összevágott kaprot, forrósítsd jól össze, majd öntsd rá a hering leszűrt mártását. Forrald jól össze, darálj rá borsot, ha szükséges, ízesítsd sóval és citromlével. Tálalás előtt melegítsd bele a leszűrt heringet. Vigyázz, főzni nem szabad, mert szétesik a hal!

Ezt az ételt elkészítheted snidlinges, curry-s, tormás, kapros, mustáros és kaviáros mártásban eltett heringgel is. Ezeket a földszinti kávézóban vásárolhatod meg.
A burgonyát összekeverheted még snidlinggel, petrezselyem zöldjével vagy akár kerti zsázsával is.


Karácsonyi pulykasült vörösáfonya lekvárral

Kóstold meg és készítsd el te is a lekváros pulykát! A vörösáfonya a pulykasült és a húsgolyó elmaradhatatlan kiegészítője, pillanatok alatt elkészíthető.



Hozzávalók: 40 dkg pulykamell filé, 2 szál kakukkfű, 1 teáskanál őrölt gyömbér, darált bors, 1 üveg vörösáfonya lekvár (a svéd finomságok boltjában megvásárolhatod), 4 evőkanál olívaolaj, só

A pulykamell filét vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy tálba. Csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá borsot, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit és szórjuk meg az őrölt gyömbérrel. Keverjük össze, majd tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a húst.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőben 1-2 evőkanál olívaolajat, majd tegyünk bele a befűszerezett húsból. Erős lángon, állandóan kevergetve pirítsuk meg. Ha már kezd barnulni a hús széle, kanalazzunk rá a vörösáfonya lekvárból. Jól forraljuk át, majd tálaljuk tányérokra. Köretnek burgonyából, sütőtökből vagy pasztinákból készített pürét, párolt rizst kínáljunk mellé.

Elkészíthetjük úgy is, hogy a pulykamellet nagyobb darabokban hagyjuk, és serpenyőben elősütjük, majd forró sütőben 180 fokon 15 perc alatt fejezzük be a sütését. Tálaláskor szeleteljük fel, és kanalazzunk mellé a lekvárból.
Izgalmasabb, ha a fűszerezéshez mézeskalács-fűszerkeveréket is használunk.


Svéd karácsonyi édesség a pepparkakor



Belekóstolhatsz a karácsonyi ízekbe is: karácsonyi fűszerezéssel, narancshéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal, csipkebogyóval és aszalt almával készült teákat kortyolgathtsz a hétvégén. Híres svéd karácsonyi édesség a pepparkakor, amely bár hasonlít a mi mézeskalácsunkhoz, intenzívebb gyömbéríze miatt nem összekeverhető. Otthon is megsütheted a gyömbéres-mézeskalács süteményedet, nem kell mást tenned, csak vásárolj az előre elkészített tésztából, és ha sütöd, fahéjas-szegfűszeges illattal telik meg majd a konyhád.

--------------------------------------------------------------------------------







Élvezd az igazi skandináv ízeket!

Megkóstolhatod, és ha ízlik, haza is viheted az igazi svéd ételeket. Otthon is valódi északi vacsorát tehetsz az asztalra.
Nézz be a kávézóba, kedvező árakon rengeteg svéd specialitást találsz, esetleg a hozzávalókat is megveheted az otthoni ünnepi svédasztalos menühöz.

(Hirdetés)

2006. december 10.