Már készülök gondolatban a holnapi ebédre. Vásároltam friss rókagombát, úgy tervezem, veszek mellé szűzpecsenyét, és együtt készítem majd el...

Fejfájósan ébredtem, pedig csak három doboz sört ittam a tegnapi bulin (lehet, hogy az a baj :). Egész nap pihentem, nem kellett semmit csinálnomi. Reggel korán összeszedtem a tegnapi grillezés maradványait és bedugtam a mosogatógépbe. Nem kedvencem a mosogatás, úgyhogy az ételekhez műanyag tányért és evőeszközt adtam. A kiürült üvegeket, flakonokat visszavittem a Blaha Lujza térnél lévő szelektív hulladékgyűjtőbe, volt egy kis csörömpölés :-).

Tervezzünk rókagombás fogást!

Már készülök gondolatban a holnapi ebédre. Vásároltam friss rókagombát, arra gondoltam, veszek mellé szűzpecsenyét, és együtt készítem majd el. A gombából tejszínes mártást csinálok, sok snidlinggel és bazsalikommal. A pecsenyét kakukkfűvel fűszerezem és forró sütőben 10-15 percig fogom majd sütni. Felszeletelem, párolt vadrizzsel és cukkínivel fogom köríteni, és az egészet nyakon öntöm a rókagombás szósszal.

Tervezzünk rókagombás fogást!

Spenótgombócok rókagombaszósszal

Hozzávalók négy adaghoz:

Gombóchoz:

  • 20 dkg szeletelt fehérkenyér
  • 1 dl tej
  • 1 maréknyi leforrázott spenótlevél
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg túró
  • őrölt szerecsendió
  • fél maréknyi zsemlemorzsa
  • 1 ág friss zsálya

Gombaszószhoz:

  • 30 dkg rókagomba
  • 2 szál újhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 dl tejszín
  • só, darált bors
  • 2 szál friss majoránna
  • 1 gerezd fokhagyma

Tervezzünk rókagombás fogást!

A gombóchoz vágjuk kis kockákra a szeletelt kenyeret, jobb ha pár napos megszáradt kenyeret használunk. Tegyük egy tálba, öntsük rá a tejet, forgassuk jól össze, majd adjuk hozzá az áttört túrót, a tojások sárgáját, a sós vízben leforrázott, majd kinyomkodott és felszeletelt spenótot, az olvasztott vajat. Ízesítsük kevéske sóval, darált borssal, őrölt szerecsendióval, majd dolgozzuk jól össze. Ha túl lágynak találjuk, keverjünk hozzá zsemlemorzsát még.

Forraljunk fel egy fazékban sós vizet, majd vizes kézzel formázzunk kis gombócokat. Tegyük a forrásban lévő vízbe, és addig főzzük, még a felszínre jönnek.

Egy nagy serpenyőben forrósítsunk fel egy evőkanálnyi vajat, tegyünk bele pár levél friss zsályát, majd lassú tűzön süssük meg. A kifőzött gombócokat szedjük ki szűrőkanállal, majd tegyük a zsályás vajra, forgassuk át benne.

Még a vizünk felforr, készítsük el a gombaszószt.

Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, adjuk hozzá a felszeletelt fokhagymát, pároljuk rövid ideig, még az íze kioldódik. Tegyük bele a megmosott és kisebb darabokra vágott rókagombát, majd erős lángon pároljuk egy-két percig. Tegyük hozzá a felkarikázott újhagymát, keverjük el benne, majd öntsük fel a tejszínnel. Ízesítsük sóval, darált borssal és tépkedjük bele a majoránna leveleit. Forraljuk jól össze, még a tejszín besűrűsödik.

Tálaláskor tegyünk a szószból egy nagy tányér közepére, majd a tetejére pár gombócot tálaljunk, sült zsályalevéllel dekoráljuk.

 Tervezzünk rókagombás fogást!