A Csalamádé című műsorban Balázsy Pannával és jómagammal minden hétvégén tíz óra utána főzési ötleteket, tanácsokat hallhattok. Hallgassátok a Neo FM Rádiót! Az aktuális recepteket itt olvashatjátok!

 

Balázsy Panna

Szarvas-ragu rozmaringos pogácsával

Hozzávalók: 60-70 dkg szarvas lapocka, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál angol zeller, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál paradicsompüré, 3 levél babér, 2 ág friss kakukkfű, fél liter száraz vörösbor, 1 teáskanál vadfűszer keverék, só, darált bors.

Pogácsához: 35 dkg búzaliszt, fél teáskanál sütőpor, 1 ág rozmaring, 20 dkg vaj, fél citrom leve, só.

Egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük bele az összevágott vöröshagymát és fokhagymát. Adjuk hozzá a babérlevelet és a kakukkfüvet, majd pároljuk addig míg a hagyma puha nem lesz. Tegyük bele a kis kockákra felvágott vadhúst, szórjuk meg a vadfűszer keverékkel, daráljunk rá borsot, ízesítsük sóval, majd fedjük le fedővel. Pároljuk addig míg a saját párolólevét el nem fövi, és a húskockát pirulni nem kezdenek. Kanalazzuk hozzá a paradicsompürét, pirítsuk vele egy-két percig, majd öntsünk alá vörösbort. Fedjük le ismét, és pároljuk addig míg a hús puha nem lesz. Párolás közben az elpárolgott levet pótoljuk.
Amíg a hús puhul gyúrjuk össze a pogácsának valót. Szórjuk a lisztet és a sütőport egy tálba, vágjuk rá kis darabokra a vajat, ízesítsük sóval, és adjuk hozzá a kis darabokra felvágott rozmaringlevelet. Kezünkkel alaposan morzsoljuk össze, gyúrjuk közepesen kemény tésztává, majd tegyük egy tányérra és pihentessük felhasználásig a hűtőszekrényben.
Ha a hússzemek kezdenek puhulni, öntsünk még alá a vörösborból, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, és a zellerszárat. Főzzük még tíz percig fedő nélkül, hogy a szaftja jól besűrűsödjön, majd ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni.
Tegyük a pogácsatésztát egy liszttel meghintett deszkára, majd gyúrjuk át újra. Nyújtsuk ki másfél-két centi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval szaggassuk ki.
Öntsük a langyos vadragut egy tűzálló edénybe, tetejére osszuk el a kiszaggatott pogácsákat. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, majd az egészet tegyük forró sütőbe, és 160 fokon süssük 30-35 percig, míg a pogácsák szép pirosra nem sülnek.

Habos csokoládé torta friss eperrel

Hozzávalók: 25 dkg étcsokoládé, 12.5 dkg vaj, 6 db tojás, 17.5 dkg cukor, 2 evőkanál Cointreo likőr, 1 db narancs héja,
Tetejére: 5 dl tejszín, 50 dkg friss eper, 2-3 evőkanál reszelt étcsokoládé.

Törjük össze a csokoládét, majd tegyük egy kis lábasba. Adjuk hozzá a vajat, majd a lábast helyezzük vízgőz fölé. Párszor megkevergetve olvasszuk fel.
Míg a csokoládé olvad, üssünk egy keverőtálba 2 db egész tojást, és 4 db tojás sárgáját. A 4 db tojás fehérjét egy másik keverőtálba tegyük. Szórjunk a tojás sárgákhoz 75 gr cukrot, majd elektromos habverővel keverjük könnyű habossá. Ha a krém már szép fehér, tegyük hozzá a lereszelt narancshéjat és a likőrt, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az olvasztott csokoládét is.
Verjük kemény habbá a maradék cukorral a tojás fehérjét, majd ez is óvatosan keverjük a csokoládés masszához.
Béleljünk ki sütőpapírral egy 23 cm átmérőjű kerek tortaformát, töltsük bele a csokis tésztát.
Tegyük 180 fokos sütőbe, és süssük 35-40 percen keresztül. a sütés vége előtt negyed órával mérsékeljük a hőmérsékletet 160 fokra.
Ha elkészült vegyük ki a sütőből, hagyjuk kihűlni.

Míg a torta hűl készítsük el hozzá a krémet. Verjük fel a tejszínt kemény habbá, kenjük a torta tetejére, szórjuk meg a reszelt csokoládéval, majd halmozzuk a tetejére a félbevágott epreket.
Izgalmasabb ha az eperszemeket megcsorgatjuk kevéske mézzel.

Lazacos tésztaszósz

Egy nagy serpenyőbe forrósítsunk fel vajat, tegyünk bele összekockázott lazac filét. Pár percig pirítsuk, majd öntsük fel tejszínnel. Fűszerezzük fehér borssal, citrom levével, összevágott friss kaporral, sóval és egy kevés kurkumával. Forraljuk össze alaposan, és tálaláskor pár szál összevágott újhagymát keverjünk még bele.
Megfőzött spagettivel vagy fussili tésztával keverjük össze. Friss parmezán sajttal megszórva fogyasszuk.

Tavaszi spenótos brokkoli saláta

Hozzávalók: 1 fej brokkoli, 20 dkg friss spenótlevél, 5 dkg dió, 15 dkg eidami sajt, fél citrom leve, 2 evőkanál olívaolaj, darált bors.

Szedjük apró rózsáira a brokkolit, mossuk meg jól, majd forrásban lévő sós vízben főzzük egy percig. Egy perc elteltével szűrőkanállal szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, várjuk meg még kihűl, majd csepegtessük le alaposan. Tegyük egy nagy salátás tálba, adjuk hozzá a jól megmosott spenótleveleket, a kockára vágott sajtot és a sütőben megpirított dió szemeket. Csorgassunk rá olívaolajat, daráljunk rá feketeborsot és ízesítsük citrom kifacsart levével. Óvatosan keverjük össze, majd kis salátás tálkába tálaljuk.
Citrom leve helyett használhatunk mandarin vagy narancs, vérnarancs, de akár gránátalma kifacsart levét is. Füstölt sajttal még izgalmasabb.

Pesztós csirkemell

Hozzávalók: 4 db csirkemell filé, 3 evőkanál extra szűz olívaolaj, 20 dkg koktélparadicsom, 3 evőkanál bazsalikom peszto, 2 dl tejszín, 1 ág friss bazsalikomlevél, só, darált bors, sült csirke fűszerkeverék.

A csirkemell filékre csorgassunk kevéske olívaolajat, daráljunk rá borsot, majd szórjuk meg a sülcsirke fűszerkeverékkel. Pár órára tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek ízes jól átjárja a csirkehúst.
Forrósítsunk fel két evőkanálnyi olívaolajat egy serpenyőben, majd tegyük bele a befűszerezett melleket. Közepes lángon mindkét oldalát süssük 4-5 percig.
Kanalazzuk a csirkemell közé a bazsalikom pesztot, forrósítsuk fel a sütőzsiradékban, majd öntsük rá a tejszínt. Daráljunk a szószra borsot, ízesítsük kevéske sóval, majd kis lángon pároljuk még pár percig. A csirkemelleket időnként fordítsuk meg a szószban. Mielőtt levennénk a tűzről, keverjük hozzá az összetépkedett bazsalikomleveleket és a félbevágott koktélparadicsomot.
Forrón tálaljuk tányérokra, csorgassuk meg a pesztos szósszal, köretnek párolt zöldségeket, rizst vagy kifőzött tésztát készítsünk.

Avokadó és füstölt pisztráng saláta

Hozzávalók: 2 db érett avokadó, 15 dkg füstölt pisztráng, 1 teáskanál dijoni mustár, 2 evőkanál majonéz, fél db zöldcitrom leve, csipetnyi só, darált bors, 1 teáskanálnyi reszelt friss torma.

Hámozzuk meg az avokadókat, vegyük ki a magját, majd vágjuk kisebb darabokra. Csorgassuk meg a zöldcitrom levével, hogy ne barnuljon meg, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra szépszedett füstölt pisztrángot is. Vigyázzunk a pisztrángban lehetnek szálkák, de azt kezünkkel könnyedén eltávolíthatjuk belőle. Ízesítsük dijoni mustárral, reszelt tormával, kevéske darált borssal, sóval, majd kanalazzuk hozzá a majonézt is. Óvatosan keverjük össze, vigyázzunk ne törjön nagyon szét, majd tálaljuk üvegtálkákba. Pirítóssal és salátalevelekkel fogyasszuk, de betölthetjük kivájt nagy szemű paradicsomokba is. Elkészíthetjük füstölt lazaccal vagy tonhalkonzervvel is.

Borscs leves

Hozzávalók: 2 evőkanál hidegen sajtolt olívaolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 3 nagyobb szem burgonya, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál sűrített paradicsom, 2 darab főtt cékla, fél citrom leve, 20 dkg fejes káposzta, fekete bors, só, babérlevél, 1 csokor kapor, 30 dkg gulyásnak való marha apróhús.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, majd adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg üveges nem lesz. Tegyük hozzá a felkockázott marhahúst, fűszerezzük babérlevéllel, darált borssal, összevágott kaporlevéllel és ízesítsük sóval. Lefedve pároljuk pár percig, míg a hús a saját levét el nem párologja, majd öntsünk alá pár decinyi vizet. Ha szükséges az elpárolgott vizet pótoljuk.
Ha a húsdarabok kezdenek megpuhulni, adjuk hozzá a vékony csíkokra felvágott sárgarépát, petrezselyemgyökeret, káposztát és a felkockázott burgonyát. Öntsük fel körülbelül másfél liternyi vízzel, majd főzzük tovább még 10-15 percig. Utána tegyük hozzá a paradicsompürét, forraljuk jól össze, majd a vékonyra felvágott és előzőleg megfőzött céklát is. Párperc forralás után ízesítsük citromlével, és azonnal forrón tálaljuk leveses tálkákba. Tetejére egy-egy evőkanálnyi tejfölt kanalazzunk.

Babos tészta

Ezt az ételt a nagymamámtól tanultam. Nem sok családban készítik. Főként a sváb településeken Újlengyelben, Vecsésen és Újhartyánban készítik. Régebbi időkből származik, amikor még nem ismerték a mélyhűtést és nem lehetett friss zöldségeket télen kapni. Általában a pénteki húsnélküli napokon főzték bablevessel együtt.

Bablevest kell készíteni sok babbal, hagyományos módon sok zöldséggel. Amikor a bab megpuhul szűrő kanállal szedjük ki körülbelül a kétharmad részét. A bablevest ez után a megszokott módon fokhagymás rántással fejezzük be.
Egy lábasba olvasszunk zsiradékot ( régebben zsírt használtak, de ma lehet Rama-val

vagy olajjal is készíteni) tegyük bele a lecsöpögtetett és megfőzött babot, majd krumpli nyomóval törjük össze. Állandó kevergetés mellett pirítsuk meg. Ha szükséges sózzuk és egy kevéske őrölt borssal fűszerezzük. Keverjük össze a kifőzött széles metélt tésztával. Savanyúsággal fogyasszuk.

A főétkezésünk első fogása is lehet leves. Elősegíti a gyomornedvek képződését, ez által előkészíti a gyomrot a fő fogás befogadására, folyékony előétel szerepe van.
A levesek akkor válnak igazán melegítővé, ha olyan fűszereket használunk ízesítőként, amelyek dominánsan kiegészítik és kiemelik a leves fő alapanyagát.
Ne feledkezzünk meg a levesbetétekről! Krémes levesek tetejére pirítsunk száraz serpenyőben olajos magvakat. Héj nélküli tökmagot, szeletelt mandulát, szezámmagot, napraforgómagot szórhatunk minden olyan levesre, ami nem gyümölcsökből készül. Ezeket csak tálaláskor szórjuk rá, és csepegtessük meg a levest pár csepp különleges tökmag, pirított szezámmag, szőlő olajjal. Ha a levest megszórjuk összekarikázott újhagymával vagy snidlinggel, ízük azonnal megfiatalodik.

Mentás saláta és borsóleves

Hozzávalók: 1 db fejes saláta, 40 dkg zöldborsó, 1 gerezd fokhagyma, 2 db burgonya, 1 db zöldségleves kocka, fél liter tej, só, őrölt bors, őrölt szerecsendió, 1 csokor friss mentalevél, 1 evőkanál olívaolaj.

Forrósítsuk fel az olívaolajat egy nagy fazékban, adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát és addig hevítsük, még a fokhagyma sisteregni kezd. Szórjuk bele a zöldborsót, a meghámozott és felkockázott burgonyát, majd lefedve pároljuk pár percig. Öntsük fel tejjel és körülbelül ugyanannyi vízzel, adjuk hozzá a csíkokra felvágott salátát. Sóval, kevéske őrölt borssal, őrölt szerecsendióval, összevágott mentalevéllel és a leveskockával ízesítsük. Lassú tűzön főzzük 10-15 percen keresztül. Ha elkészült, merülő mixerrel pürésítsük.
Tálaljuk leveses tálkákba vagy bögrékbe. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.

Bergeni hal fasírt

Hozzávalók: 50dkg fehér húsú szálkanélküli halfilé, 2 db tojás, 2dl tej, 1 csokor friss kaporlevél, 2 evőkanál liszt, só, darált bors, 3 evőkanál vaj a kisütéshez.

Szószhoz: egy-egy negyed darab színes kaliforniai paprika, 1 dl tejszín, 1 teáskanál citromlé, 1 evőkanál vaj, fél csokornyi metélőhagyma, 1 evőkanál liszt, 1.5 dl tej, só, kevéske darált bors.

Vágjuk kis darabokra a halhúst, vágás közben kezünkkel győződjünk meg róla, hogy valóban szálkamentes. Ha esetlek érezzük a szálkák szúrós tapintását, akkor éles késsel vágjuk ki a hal húsából. Tegyük a kis darabokra felvágott halhúst egy konyhai gyorsvágó gépbe, üssük hozzá a tojásokat, kanalazzuk rá a lisztet, fűszerezzük összevágott kaporlevéllel, kevéske darált borssal, és ízesítsük sóval. Öntsük rá a tejet, majd kapcsoljuk be e gépet, és aprítsuk össze. Vigyázzunk ne vágjuk túl sokáig, mert akkor túl finomra pépesíti, elég ha az alapanyagok szépen szétzúzódnak.
Forrósítsunk fel pár evőkanálnyi vajat egy nagy serpenyőben, majd vizes kézzel formázzunk a húspépből lapos korongokat. Tegyük a serpenyőbe, és közepes lángon mindkét oldalát süssük pár percig.
A szószhoz forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőbe, majd tegyük bele az apró kockákra felvágott színes kaliforniai paprikákat. Kis lángon süssük két percig, utána szórjuk rá a lisztet. Keverjük jól össze, és kis adagokban, állandóan kevergetve öntsük fel a tejjel. Öntsük hozzá a tejszínt, majd ízesítsük sóval, citromlével, összevágott metélőhagymával, és fűszerezzük kevéske darált borssal, majd jól forraljuk ki. A szósznak selymesen folyósnak kell lennie, ha szükséges hígítsuk tejjel.
Tálaljuk a kisült halpogácsákat párolt brokkoli rózsákkal, majd a tetejére kanalazzunk a színes szószból.
A hal fasírthoz használhatunk még friss metélőhagymát, petrezselymet vagy akár újhagymát.

Leves sült zöldségekből

Hozzávalók: 1 dl olívaolaj, 1 db kisebb méretű sütőtök, 2 szál sárgarépa, 1 db karlábé, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 kis darab póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb zellergumó, 3 db babérlevél, 4 ág kakukkfű, 3 szál rozmaring, só, bors.

A zöldségeket tisztítsuk meg, szeleteljük fel és tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk meg az olívaolajjal, adjuk hozzá a babérlevelet, morzsoljuk rá a rozmaringot és a kakukkfüvet. Keverjük össze, majd az egészet borítsuk egy nagy tepsibe. Érdemes a tepsi aljára egy sütőpapírt tenni, így ne ragad majd le. Tegyük 180-190 fokos sütőbe és pirítsuk 40-50 percig.
Ha elkészült, lapátoljuk egy nagy fazékba, öntsünk rá 2-3 liter zöldséglevest vagy vizet és 2-3 darab zöldségleves kockát, sóval és őrölt borssal ízesítsük. Főzzük 10 percig, vegyük ki belőle a babérlevelet és kézi mixerrel pürésítsük.
Forrón leveses tálkákba tálaljuk, tetejét díszíthetjük kevéske tejföllel és friss kakukkfűvel.


Ananászos csirke

Hozzávalók: 1 db érett ananász, 20 dkg csirkemell filé, 1 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 csokor korianderlevél, 2 evőkanál vaj, 1 evőkanál olívaolaj, só, darált bors, 1.5 dl tejszín.

Éles késsel vágjuk le az ananász két végét, majd óvatosan hámozzuk meg. Vágjuk hosszában cikkekre, a közepében található fás eret is metsszük ki, majd daraboljuk falatnyi darabkákra.
A csirkemell húst vágjuk újnyi csíkokra, tegyük egy kis tálba, csorgassuk meg olívaolajjal, majd daráljunk rá borsot.
Forrósítsuk fel a vajat egy nagy serpenyőben, tegyük bele a csirkemell csíkokat, majd erős lángon állandóan kevergetve pároljuk pár percig. Ha a hús széle kezd pirosodni, vegyük le a tűzről és szedjük ki a húst egy tálkába. Tegyük a feldarabolt ananászt a serpenyőbe, majd ezt is erős lángon süssük. Ha szükséges még adjunk hozzá vajat. Ha az ananász kezd pirulni, szórjuk rá a curry keveréket, forrósítsuk vele össze, majd öntsük rá a tejszínt. Tegyük vissza a serpenyőbe a megsült húscsíkokat. Szórjuk meg összecsapkodott korianderlevéllel, forraljuk jól össze és azonnal tálaljuk. Körítésnek párolt rizst készítsünk hozzá.

Barna-sörös hagymaleves

Hozzávalók: 2 evőkanál étolaj, 4 db nagyobb vöröshagyma, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál liszt, 250 ml barna sör, 750 ml víz, 2 db csirkehúsleves kocka, 200 gr reszelt sajt, 4 szelet kenyér, 1 csokor friss petrezselyem zöld, só, őrölt bors.

Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a felkarikázott vöröshagymát és a cukrot. Állandó kevergetés mellett pároljuk 20-25 percig, még a hagyma világosbarnára nem színeződik. Szórjuk meg liszttel, és öntsük fel a sörrel, öntsük hozzá még a vizet és a leveskockát is. Főzzük 5 percig, majd keverjük bele a reszelt sajtot. Sóval őrölt borssal fűszerezzük.

Tálaljuk leveses tányérokba, szórjuk meg bőven összevágott petrezselyem zölddel, és mindegyik tányér tetejére egy-egy marék pirítot kenyérkockát tegyünk.

Balzsamecetben párolt vajhal

Hozzávalók: 6 szelet vajhal, 3 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál olívaolaj, 1 teáskanál halfűszer-keverék, darált bors, 1 db zöldcitrom.

Egy kis tálban keverjük össze az ecetet a mézzel és 1 evőkanál olívaolajjal. Töröljük szárazra papírtörlővel a halszeleteket, majd csorgassuk meg olívaolajjal, és daráljunk rá feketeborsot. Szórjuk meg a halfűszer-keverékkel és a zöldcitrom lereszelt héjával. Pár órára tegyük a hűtőbe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.
Kenjünk ki olívaolajjal egy nagy tepsit, vagy tűzálló üvegedényt, majd tegyük le egymás mellé a befűszerezett halszeleteket. Kanalazzuk rá a balzsamecetes keveréket, majd tegyük a tetejére a citromkarikákat.
Előmelegített sütőben 150 fokon 20 perc alatt pároljuk készre. Ha elkészült locsoljuk meg a párolt halak tetejét a tepsiben lévő ecetes szafttal. Körítésnek hozzá összeaprított fekete olajbogyóval és olívaolajjal elkészített burgonyapürét készítsünk.
Ezt az ételt elkészíthetjük másféle vastaghúsú szálkamentes tengeri halfilével, lazaccal kardhallal, tőkehallal vagy akár tengeri sügérrel is.

Kapcsolódó linkek:

A Neo FM Rádió oldala