Bár a hagyma finom, de egyes bosszantó tulajdonságai miatt sokszor inkább lemondunk róla. Van pedig néhány tippünk, amivel megszüntethető a könnyezés és a hagymaszag.


A hagyma nagyon egészséges és ínycsikladóan finom zöldség, kár lenne kihagyni a napi étkezésekből csupán azért, mert nehéz előkészíteni. A hagyma meghámozása sem egyszerű feladat, többségünk már ekkor elsírja magát. Ezért a jelenségért egy propántial-S-oxid nevű vegyület felelős, amely irritálja a nyálkahártyát, és könnyezést okoz.

Gyöngyhagyma


Miért sírunk, ha hagymát vágunk?

A könnyezés akkor indul, amikor felvágjuk a hagymát vagy megsértjük a legkülső, húsos rétegét. Ennek igen egyszerű a magyarázata: a hagyma sejtjei rongálódnak a vágástól és felszabadul az előbb említett anyag. Valójában ennél is bonyolultabb folyamatról van szó, ugyanis a könnyezést kénsav okozza, amely a propántial-S-oxid levegővel való érintkezésekor képződik. Ez nem jelent veszélyt a szervezet számára, csupán kellemetlen csípő érzést okoz a szemben.

Póréhagyma


Kínai metélőhagymaAzért sem sírok!

Ha tényleg utáljuk az érzést, akkor se mondjunk le a napi betevő hagymánkról! Vágjuk folyó víz alatt a hagymát, amely lemossa az irritációt okozó vegyületet, így sokkal kevésbé érezzük a hatását. A tanács persze nagyon bölcsen hangzik, de a megvalósítás már nem olyan egyszerű. Aki próbált már vízcsap alá benyúlva, folyó vízben éles késsel dolgozni, az ismeri a problémát: ez nem túl biztonságos! Ezért a gyümölcs-zöldség.hu jobbat ajánl: a hagymát tartsuk a hűtőben és mielőtt felvágnánk, még pár percre dobjuk be a fagyasztóba is. A hideg hatására a kémiai folyamatok lelassulnak, így nem képződik annyi kénsav, amikor a propántial felszabadul. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel kezünk alatt a hagyma.

Hagymaszag vagy -illat?

Aki kedveli a hagymát, azt általában nem zavarja az illata. A legbiztosabb megoldás mégis az, ha mindenkivel etetünk egy kis hagymát, amikor mi is eszünk, így nem tűnik fel senkinek sem a hagymaszag. A hagyma illatát valószínűleg kéntartalmú vegyületek okozzák, amelyek főzés hatására kissé átalakulnak. Vagyis a főtt hagyma íze és szaga különbözik a friss hagymáétól, kevésbé tartós és alig csípős.

Nem minden hagyma egyforma, néha édesebbek, sokszor nagyon csípősek - de mindig nagyon finomak!

Petrezselyem zeller, hagyma

A hagymaszagtól könnyen megszabadulhatunk, ha nyers petrezselyem vagy zeller levelet rágcsálunk. Ezekben a zöldséglevelekben különböző illóolajok találhatóak, amelyek lekötik a hagyma szagát okozó kémiai vegyületeket.

A hagyma finom és rendkívül egészséges zöldség, ezért ne hagyjuk magunkat lebeszélni róla! Azért is együnk hagymát hagymával, de mielőtt bemegyünk dolgozni, ne feledjünk zellerlevelet rágcsálni!

Itt megnézheted, hogyan is kell felvágni a hagymát:

Kapcsolódó linkek: