Zöldségek és gyümölcsök negatív kalóriával? Utánajártunk, hogy valóban fogyasztanak-e, vagy csak városi legenda kering róluk. Az igazság meglepő!


Ha fogyókúráról esik szó, akkor tömegesen szembesülhetünk fals történetekkel, hamis ígéretekkel és hihetetlennek tűnő történetekkel. Az egyik ilyen legendagyanús sztori, hogy sok zöldség és gyümölcs, de különösen a zeller negatív kalóriát tartalmaz.

Retek


Mi a kalória?

Kezdjük az elején! A kalória nem fogyókúrás szleng, hanem energiamennyiséget fejezi ki, mégpedig azt a mennyiséget, amely 1 kg víz egy fokkal történő felmelegítéséhez szükséges. Ez a fizikai magyarázata a kalóriának. Amikor ételek kapcsán számolunk kalóriát, akkor azt az energiamennyiséget adjuk meg, amennyit a szervezet kap az adott étel megemésztéséből.

A gyökérzöldségek kalóriatartalma annyira alacsony, hogy elfogyasztásukkal több energiát égetünk el, mint amennyit magunkhoz veszünk.

Negatív kalória a szó szoros értelmében tehát nem létezik. Energia mindig képződik táplálkozáskor, bármit fogyasszunk is. A negatív kalória tulajdonképpen egy ötletes kifejezés arra, ami egyébként egy kémiailag és biológiailag is megmagyarázható, létező jelenség!

Negatív is meg nem is

A zeller és sok más zöldség-gyümölcs negatív kalória tartalma azt jelenti, hogy elfogyasztásakor a szervezet több energiát éget el, mint amennyit kap az emésztés során. Egy példán bemutatva:

- 30-40 g zellergumó 5-6 kalóriát jelent a szervezet számára.
- Ugyanennyi zellergumó elfogyasztásakor 150 kalória ég el.
- Az azt jelenti, hogy 30 grammnyi zellergumó elfogyasztásával megszabadulunk 145 kalóriányi energiától.

Zeller
Nehogy túl negatív legyen!

A táplálkozástudomány szerint azonban téves megközelítés, hogy ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a mértéktelen vagy kizárólagos fogyasztása segítene a túlsúlyon. Az egyoldalú táplálkozásnak ugyanis több káros mellékhatása is van, vitaminhiányt és emésztési zavarokat is okozhat. A legokosabb, ha sokfélét eszünk és ebbe bőven keverhetünk negatív kalóriás gyümölcsöket és zöldségeket is.

Gyümölcs és zöldség információs portál