Karácsonyi pulykamellet készítettem, sült almát és vörösáfonya-chutney-t körítettem mellé. Finom lett, ráadásul a chutney karácsonyi ajándéknak is kitűnő.

 

Karácsonyi pulykasült

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 1 pohár natúr joghurt, 2 teáskanál curry fűszerkeverék, só, darált bors, 2 evőkanál olívaolaj.

 

Karácsonyi pulykasült

A pulykát tegyük egy jól zárható zacskóba, majd öntsük rá a natúr joghurtot. Szórjuk rá a curry fűszerkeverékkel, sóval, és borssal ízesítjük. Majd a zacskóban jól masszírozzuk össze. Egy napig állni hagyjuk a pácban, elősütjük kevés olívaolajon, végezetül pedig egy 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt készre sütjük.

Sült alma

Hozzávalók: 4-6 db alma, 2 evőkanál vaj, 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék, 2 evőkanál barnacukor.

Sült alma

Az almát meghámozzuk, kivágjuk a közepét, olvasztott vajban megforgatjuk, hozzáadjuk a mézeskalács fűszerkeveréket és a barnacukrot. Végezetül pedig 10 percig sütjük 150-160 fokos sütőben.

Vörösáfonya chutney

Hozzávalók: 70 dkg savanykás alma, 35 dkg friss vörösáfonya (vagy 10 dkg aszalt), 2 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 diónyi friss gyömbér, 8 szem szegfűbors (használhatunk szegfűszeget is), 1 teáskanál só, 1.5 dl vörösborecet, 15 dkg barnacukor, chili paprika.

Vörösáfonya chutney

Hámozzuk meg az almát, magházát vágjuk ki, majd vágjuk egy centis darabokra. Hasonló nagyságúra aprítsuk a vöröshagymát, majd tegyük egy nagy lábasba. Adjuk hozzá az almakockákat, a megmosott vörösáfonyát, a vékony csíkokra felmetélt meghámozott gyömbért, szórjuk rá a szegfűborsot, sót, cukrot, tegyük hozzá az apróra felvágott fokhagymát, és ízlésünk szerinti mennyiségű chili paprikát. Tegyük fel az alapanyagokkal teli lábast a tűzre, majd állandóan kevergetve főzzük legalább fél órán keresztül. Ha már a fűszeres lekvárunk kezd sűrű lenni, öntsük bele a vörösborecetet, majd főzzük vele még öt percig. Töltsük a még forrásban lévő cutney-t tisztára mosott kis űrtartalmú lekvárosüvegekbe, azonnal zárjuk le a fedelével, és állítsuk öt percig fejre. Így nem kell tartósítószert használnunk a tárolásához. Öt perc elteltével már szépen be is sorakoztathatjuk az éléskamránkba.

Nagyszerű kiegészítő a karácsonyi pulykasülthez, grillezett pecsenyékhez, zöldségekhez. A vörösáfonya chutney-t szépen becsomagolva ötletes és saját készítésű ajándékkal lephetjük meg szeretteinket.