Csipkebogyó szedése, lekvárfőzés a helyi hagyományok szerint, egésznapos program zenével, csipkebogyó teával, forralt borral, fánkkal és palacsintával. Programajánló következik a hosszú hétvégére!


Csipekbogyó Fesztivál Szarvaskőn 2009. október 24.-én szombaton, a szarvaskői Állomáskerti Szabadidőparkban.

Részletes programismertetést olvashatsz ha ide kattintassz!
Információ: Szarvaskő Község Önkormányzata, Tel: 36/352-020,
onkormanyzat@szarvasko.hu


A csipkebogyó termesztése

Ha a rózsát a terméséért neveljük, viszonylag nagy gyümölcsöt hozó, magas C-vitamin tartalmú fajtát válasszunk. Olyan, a betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló rózsát keressünk, melyet gondozása során nem kell kémiai szerekkel permeteznünk.

A szarvaskői csipkebogyó fesztiválA Rosa rugosa fajok fajtái kitűnő választásnak bizonyulnak, ha jó minőségű csipkebogyót szeretnénk. Emellett mutatósak is, ültessük akár sövényként, akár egymagában. Virágainak pompás az illata, ezért nem csoda, ha kísértésbe esünk, hogy lenyessük és vázába tegyük valamennyit. Jó, ha sikerül leküzdenünk ezt a kísértést, mert minél több virágot vágunk le, annál kevesebb csipkebogyónk terem.

Ne várjuk meg, amíg a csipkebogyó túlérik!

A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A termés színe változó, de általában elmondható, hogy a narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már túlérett. Jóllehet a túlérett bogyó édes, C-vitamin tartalmának nagy része ekkorra elvész.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. Apró csipkebogyó esetén ez eléggé fárasztó munka lehet, ezért érdemes a legkisebbeket gyümölcslekvárnak félretennünk. Ezeket nem kell kimagoznunk vagy kivájnunk. Különösen finom a vegyes, fele-fele arányban csipkebogyóból és almából készült gyümölcslekvár.

Csipkebogyólekvár

Az alábbi recepthez üveg- vagy zománcozott edényt használjunk.

Tisztítsuk meg a csipkebogyókat ugyanúgy, mintha a fent írtak szerint csipkebogyóteát készítenénk, majd a bogyókat tegyük két órára hideg vízbe.
Két órán keresztül vízben, lassú tűzön főzzük.  Szűrjük le, a levet tegyük félre gyümölcskocsonyához, zseléhez vagy más receptekhez.
Mérjük le a pépet, majd minden csészényi péphez adjunk egy-egy csésze barnacukrot.  Addig főzzük tovább, amíg sűrű állagú masszát nem kapunk.