Fügés receptek
FügekosárkákTésztához: 15 dkg vaj, 10 dkg porcukor, csipetnyi só, 2 db tojás sárgája, 25 dkg liszt.
Töltelékhez: 5 dkg marcipánmassza, fél dl tej, 8 dkg vaj, 8 dkg cukor, fél citrom reszelt héja, 1 db tojás, 3 evőkanál étkezési keményítő, 8 dkg darált mandulabél, 1 evőkanál rum, 8-10 db füge, 2 evőkanál citromlé.

Nyújtsuk ki fél centi vékonyságúra lisztezett deszkán a tésztát, majd béleljünk ki vele vajjal kikent és liszttel meghintett kosárkaformákat (használhatunk muffin, vagy pudingformákat is). A felesleges tésztát a forma széleinél késsel vágjuk le.
A töltelékhez vágjuk kis darabokra a marcipánmasszát, tegyük egy keverőtálba, öntsük rá a felforrósított tejet, majd várjunk vele míg megpuhul és utána keverjük simára. Tegyük hozzá a cukrot, a reszelt citromhéjat és a hideg vajat. Elektromos habverővel habosítsuk tíz percig, míg könnyű és krémes nem lesz.
Öntsük bele a tojást, rumot és citromlevet, keverjük jól össze, utána kis adagokban dolgozzuk hozzá a darált mandula, liszt és a keményítő keverékét.
Töltsük meg a kibélelt formákat háromnegyedig a mandulás krémmel, tetejére helyezzük a cikkekre feldaraboltfűgét. Tegyük sütőlemezre és forró sütőben 150-160 fokon süssük körülbelül 25-30 percen keresztül.
Ha elkészült még melegen kanalazhatunk rá vanília fagylaltot és azonnal szervírozzuk. Ha kihűlt a formából könnyen kivehetjük, és tányérokon tálalhatjuk.

Leveles tésztában, Gorgonzola sajttal, és pesztoval megsütve, igazi vendégváró csemege
Sonkába göngyölt füge
Hozzávalók: 15 dkg márvány sajt, 4 nagyobb szem füge, 8 szelet pármai sonka, 10 dkg rukola saláta, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál balzsamecet, darált bors.

Tálalás előtt tegyük egy salátástálba, csorgassuk meg olívaolajjal és balzsamecettel, daráljunk rá borsot, és óvatosan keverjük össze.
Vágjuk be a tetejénél a fügét, majd a közepébe trgyünk pár darab apróra tört sajtot. Tálaláskor tegyünk egy nagy maréknyi beízesített rukola salátát egy nagy tányér közepére, tetejére illesszük a fügét, majd az egészet tekerjük körbe pármai sonkával. Tetejére darálhatunk még borsot, és csorgathatunk rá olívaolajat. Kínáljunk hozzá friss focaccia kenyeret.
Fügés focaccia
Hozzávalók: 35 dkg fehér búzaliszt, fél teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 csomag szárított élesztő, 2 dl víz, 3 evőkanál olívaolaj, 20 dkg füge, 1 ág rozmaring.

A megkelt tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, kezünkkel gyúrjuk át jól, majd sodrófával nyújtsuk ki egy centi vastagságúra. Göngyöljük fel a sodrófára, majd terítsük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Tetejét újunkkal szurkáljuk meg, úgy hogy kis mélyedések keletkezzenek a tészta felületén. Csorgassuk meg a maradék két evőkanálnyi olívaolajjal, kenjük szét a felületén, majd helyezzük rá a felszeletelt fügét. Szórjuk meg rozmaringlevelekkel, és kelesszük még legalább 15 percen keresztül.
Tegyük előmelegített 180 fokos sütőbe, és süssük 20-25 percig. ha elkészült még melegen kockázzuk fel, és melléje kínáljunk padlizsánkrémet, vagy tálkákban olívaolaj és balzsamecet keverékét. A frissen kisült kenyér élménye mindenkit meg fog babonázni.
Kapcsolódó linkek: