Mi újat lehetne még kiötleni egy jó darab sütőtökből, beindult a fantáziám. Összeházasítottam egy maréknyi száraztésztával, nézzétek, mi is született belőle!

Azt tartják, hogy a sütőtök akkor érett, ha megcsípte az első dér. Ahogy idén megérkezett a tél és a fagy, elindultam a piacra, hogy vegyek magamnak egy szép nagy tököt. Útközben azon gondolkodtam, vajon milyen különlegességet lehetne készíteni a narancssárga húsú zöldségből. Mivel otthon egy csomó friss fűszer, némi tészta és sok-sok olívaolaj vár, eszembe jutott, hogy főzni kellene egy jó lasagnét.

A sütőtök legnagyobb értéke magas karotintartalma, amely az A-vitamin képződés legfontosabb alapanyaga. Kár, hogy olyan rövid ideig tart a sütőtök szezon! Addig is nézd meg videón, hogyan készül a sütőtökös lasagne!

 

Sütőtökös lasagne

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 9 db lasagne tészta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db mozarella sajt
  • 3 db paradicsom
  • 1-1 kis csokor oregano (szurokfű), kakukkfű és bazsalikom
  • 3-4 evőkanál (Bertolli Classico) olívaola
  • 1 zacskó (Bertolli Pikáns) paradicsomszósz
  • só, őrölt bors
  • reszelt parmezán
Sütőtökös lasagne
A sütőtököt vágjuk kisebb darabokra, és a szokásos módon forró sütőben süssük puhára. Ha pirosra sült és kihűlt, húzzuk le héját.
Egy tepsi vagy hőálló üvegedény alját csorgassunk meg olívaolajjal, kanalazzunk rá kevéske paradicsomszószt, fektessünk rá egy réteget a lasagne tésztából. Ma már olyan tésztát is kaphatunk a boltban, amelyet nem kell előfőzni, sütés közben majd megpuhul a környezetében lévő nedvességtől. A sült sütőtök egy részét vékony szeletekre vágva tegyük egy centi vastagságban a tésztára. Igyekezzünk, hogy mindenhova egyformán jusson a tökrétegből.
Erre rétegezzünk felkarikázott paradicsomot, majd mozarella szeleteket, szórjuk meg friss fűszerlevelekkel, majd bőven csorgassuk meg a paradicsomszósszal. A tészta így a paradicsom levében fog megpuhulni, s ettől még ízesebb lesz. Ismét lasagne tészta következzen, rá a sült tökhús, paradicsomszeletek, sajt, fűszerek és paradicsomszósz. Addig rétegezzük, míg az edényünk meg nem telik. Tetejét szórjuk meg reszelt parmezán sajttal, és forró sütőben 160 fokon 30-35 percig süssük. Ha hagyjuk kicsit kihűlni, akkor könnyebb lesz a tálalás is. Kipróbálod?
Kapcsolódó linkek: