Az édeskömény az ernyős virágúak családjába tartozik, épp úgy, mint a kapor, az ánizs, a koriander, a turbolya és a lestyán.

Három fajtája ismert: a fűszerkömény, a kerti édeskömény és a főzelék édeskömény. Ez utóbbit használjuk főzeléknek, illetve sütjük, grillezzük. Itt nem a magoknak, hanem a megvastagodott levélrésznek van szerepe. Ezek hagymaszerűen tömör gumót képeznek. A gumó oldala kissé bordázott, míg a levelei a kaporhoz hasonlóak. Íze érdekesen pikáns, kissé savanykás ízű, ánizsra emlékeztető. Szárai ropogósak, levelei csillogó zöldek.

Ropogós édeskömény saláta


Hozzávalók: 1 édeskömény, 1 kaliforniai paprika (zöld színű), olívaolaj, fél citrom leve, só, őrölt bors, kapor, menta

A megtisztított édesköményt szedjük szét, vágjuk körülbelül egy centis kockákra. Jéghideg vízben mossuk meg, majd csepegtessük le alaposan. Kaliforniai zöld színű paprikákat hasonló nagyságúra kockázzuk fel. Tegyük egy salátás tálba, locsoljuk meg két evőkanál olívaolajjal és fél citrom levével. Fűszerezzük sóval, őrölt borssal, kis csokor összevágott kaporral vagy mentával. Keverjük össze alaposan, és frissen, ropogósan fogyasszuk. Kitűnő frissítő saláta.