A miszoleves a makrobiotikus táplálkozás egyik alapfogása. Erjesztett szójababpaszta az alapja, melyhez magas ásványi anyag tartalmú tengeri növényeket (algát) kevernek.

A levest ízlés szerint gazdagítják shiitake gombával, tofuval vagy főtt barna rizzsel.

Mi is az a miszo?

Erjesztett szójabab, só és élesztő segítségével készült sűrű pasztaszerű anyag. Nem is olyan rég még minden japán háztartás saját miszót készített, de még ma is rengeteg ízben és színárnyalatban találkozhatunk vele. Fajtái között megtaláljuk a búzamiszót (vörös, puha állagú), a babmiszót (sötétpiros). Ha sok élesztőt tesznek bele, akkor fehér színűt kapnak, ha sok sót, akkor pirosat (ilyenek a szendai, ecsigo, hacso miszók). A felhasznált élesztő is régiónként változhat. A miszo gyakran évekig erjed, mielőtt fogyasztásra kerül.

A miszosiru, vagyis miszoleves elengedhetetlen tartozéka a szasimi vacsorának - és általában a japán étkezésnek. A miszopaszta hűtőszekrényben egy lezárt edényben kibontás után is hónapokig eltartható.
A kutatások szerint a miszoleves nagyon egészséges (magas B12-vitamin-, fehérje és ásványi anyag tartalma miatt), gátolja a daganatos betegségek kialakulását.

Hozzávalók: 2 evőkanál étolaj, 3 szelet friss gyömbér, 1 db vöröshagyma, 2 db sárgarépa, 2 szál zellerszár, egynegyed fej káposzta, 5 pohár víz (1,25 liter), 4 evőkanál miszopaszta (ázsiai élelmiszereket árusító boltokban beszerezhető), 2 szál újhagyma, 1 evőkanál szezámolaj, 1 csomag tofu


Japán miszoleves tofuval

Forrósítsuk fel az olajat egy fazékban, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a felszeletelt gyömbért, és pároljuk addig, míg a hagyma üveges nem lesz. Tegyük bele az ujjnyi csíkokra vágott zöldségeket, és további kevergetés mellett pároljuk még pár percig. Öntsük fel a vízzel, és főzzük 10 percig.

Vegyük le a tűzről, majd egy kis tálkába merjünk ki a kész levesből, tegyük bele a miszót, és egy kanál segítségével keverjük csomómentesre. Öntsük vissza a levesbe, keverjük el benne, majd adjuk hozzá a kis kockákra vágott tofut. A miszóval már nem szabad tovább főzni.

Tálaljuk kis levesestálkába, csorgassunk a tetejére szezámolajat, és szórjuk meg frissen összevágott újhagymával.