A 'trendi' táplálkozási szokások egyre jobban hanyagolják a levesek fogyasztását. Pedig a testet-lelket felmelegítő lé kortyolgatása jól esik - különösképpen ebben a hideg évszakban. Hogy mi is kerüljön a leveses fazékba? Ehhez adunk tippeket.
Te is leveses vagy? - Kérdezik sokan furcsállva a levest kanalazgatót, miközben nekilátnak elfogyasztani az előre elkészített, gondosan becsomagolt és jól betartósított készítményüket. Pedig valószínű nekik is jobban esne egy tál forró és tartalmas házi készítésű leves.
A főétkezésünk első fogása is lehet leves. Elősegíti a gyomornedvek képződését, ezáltal előkészíti a gyomrot a főfogás befogadására. Néhány levesünk viszont megállja a helyét a főételek kategóriájában is. Ha gulyás, húsos ragu, tartalmas sűrű tészta- vagy hüvelyes levest készítünk, mellé ne tervezzünk hússal készült nehéz főfogást, ám egy könnyű zöldségkrém- vagy spárgalevessel jól indulhat például egy kacsa, csirke vagy lazac alapú főétel.
Vegyük figyelembe az évszakok változását, használjunk szezonális, friss alapanyagokat. Ne készítsünk például nyári hőségben száraz babbal készült leves, azt inkább hagyjuk a téli napokra. Figyeljük a menüsor egészét, ne ismételjük az alapanyagokat és arra is vigyázzunk, hogy színükben is különbözzenek. Például, nem igazán jó az, ha a leves zöld brokkoliból készül, a főétel körete is brokkoli, vagy ha paradicsomleves mellé töltött paprikát készítünk.
Ünnepi ízek levesben
Minden piros betűs ünnepnek megvan a maga levese. A karácsony sok családban elképzelhetetlen halászlé nélkül. Ennek elkészítési módja is változik tájegységek szerint. A dunai halászlé pontyból, sok hagymával, házi paprikával, tésztával készül, és nem passzírozzák át. A dunai halászlének elkészítési módja a jófajta paprikában, a sok hagymában és a halban rejlik. A tiszai halászlé lényege, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba, majd áttörik, a halcsontokat kiszedik, és a végén főzik hozzá a halszeleteket.
Balatoni változata, amikor az apróhalból, ponty uszonyaiból sok hagymával alaplevet főznek, átpasszírozzák, majd utána kerül bele a felszeletelt hal. Pár perc főzés után kerül bele a pirospaprika, van, aki egy szem burgonyát is főz az alaplébe.
A szerencsehozó lencselevest az újév első étkezésekor kell elfogyasztani. A néphagyomány szerint, aki ezt eszi, annak az újévben sosem ürül ki a pénztárcája. Van, aki sok zöldséggel, babérlevéllel, virslivel, füstölt sonkával készíti, a végén fokhagymás rántással sűríti, majd mustárral és tejföllel teszi pikánsabbá. A tányérba kanalazás után ecetes tormával fogyasztják. Jól esik a szilveszteri mulatságokban megfáradt macskajajos beteg gyomornak is. Szerencsét hoz még a többi hüvelyes termésből készült étel elfogyasztása is.
Locsolkodás idején készül fiatal bárány húsából a tárkonyos báránybecsinált leves. Citrommal emelik ki a tárkony pikáns ízét, és tejszínnel lesz a leves krémesen selymes. A megfőtt húsvéti sonka levéből, zöldségekkel és burgonyával készülhet a sonkaleves.
Melengető levesek
A levesek akkor válnak igazán melegítővé, ha olyan fűszereket használunk ízesítőként, amelyek dominánsan kiegészítik és kiemelik a leves fő alapanyagát - és itt nem csak a vasárnapi tyúkhúslevesbe nyomott méregerős cseresznyepaprikára gondolok.
Ha sütőtökből készül a leves, használjunk az elkészítéséhez zúzott római köményt, gyömbért és szerecsendiót, de nagyon jól illik hozzá a curry fűszerkeverék is. Karácsonyra készítsük úgy, hogy a hagyma pirításakor egy rúd fahéjat és egy darabka gyömbért is hozzápirítunk. Ha a tök megpuhult, 5-6 kifacsart mandarin vagy narancs levét öntsük hozzá. A fahéj, a gyömbér és a narancs íze a karácsony melegét varázsolja tányérunkba.
Téli hideg napokon a fűszeres sárgaborsóleves is jól esik. Készítésekor adjunk hozzá összetört koriandermagot, fokhagymát, kevéske erős paprikát, és főzzünk bele friss korianderlevelet is. Ha elkészült, pürésítsük, majd vékonyra felszeletelt kolbásszal forraljuk össze. Egy karéj friss kenyérrel kanalazzuk be.
Az egyszerű és olcsó burgonya-krémleves is felforrósítja testünket, ha tálaláskor frissen reszelünk bele tormát. De a hagyományos, zöldségekkel készült változatot is feldobhatjuk, ha reszelünk bele szerecsendiót és teszünk bele egy csokor kakukkfüvet; a végén forraljunk hozzá egy pohárnyi tejfölt, és a kolbászt ebből se felejtsük ki.
A tésztalevesekbe pirítsunk húsos kolozsvári szalonnát, főzzünk bele paprikát, majd tálaláskor egy-egy kanál pesztót keverjünk hozzá. Tetejére reszeljünk parmezán sajtot.
És a belevalók: kenyérkocka, magok, gombócok
Ne feledkezzünk meg a levesbetétekről! Krémes levesek tetejére pirítsunk száraz serpenyőben olajos magvakat. Héj nélküli tökmagot, szeletelt mandulát, szezámmagot, napraforgómagot szórhatunk minden olyan levesre, ami nem gyümölcsökből készül. Ezeket csak tálaláskor szórjuk rá, és csepegtessük meg a levest pár csepp különleges tökmag-, pirított szezámmag, szőlő olajjal. Ha a levest megszórjuk összekarikázott újhagymával vagy snidlinggel, ízük azonnal megfiatalodik.
Összekockázott kenyérből is készülhet leves tetejére való. Használjunk hozzá fűszeres vagy teljes kiőrlésű kenyeret. Kockázzuk össze, tegyük egy tepsibe, csorgassuk meg olívaolajjal, majd szórjuk meg szárított bazsalikommal. Pár perc pirítás után szervírozhatjuk is a levesünket.
Áttört burgonyából, tojással és friss fűszerekkel készülhet a gombóc a levesbe. Metélhetünk a krumplis tésztába spenótot, kaprot, zellerlevelet vagy petrezselyem zöldjét. Ne feledkezzünk reszelni hozzá kevéske szerecsendiót. A gombócokat a levesbe is belefőzhetjük.
Egyszerűen elkészíthető, de mégis különleges leves, amely a hideg időben különösen jólesik.
Sültpaprika-krémleves
Hozzávalók: 7 pritamin (vagy piros kaliforniai) paprika, 2 evőkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál friss gyömbér, 1 teáskanál köménymag, 5 szál sárgarépa,2 teáskanál cukor, 425 g paradicsompüré,6 dl víz, 300 ml tejszín, só, fehér bors
A pirospaprikákat 250 fokos sütőben 10-15 percig sütjük, majd a sütőből kivéve a paprika héját lehúzzuk, magházát eltávolítjuk. Forró olajban a hagymákat, gyömbért, fűszermagokat megpirítjuk. Hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és paprikahúst, sóval, fehér borssal ízesítjük, majd puhára pároljuk. Felöntjük vízzel vagy zöldséglevessel, hozzáadjuk a paradicsompürét, cukrozzuk. Legalább 15-20 percig főzzük. Merülőmixerrel pürésítjük, szitán átpasszírozzuk. A végén tejszínnel dúsítjuk.
Leves sült zöldségekből
Hozzávalók: 1 dl olívaolaj, 1 db kisebb méretű sütőtök, 2 szál sárgarépa, 1 db karlábé, 1 szál petrezselyemgyökér, 2 kis darab póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 kisebb zellergumó, 3 db babérlevél, 4 ág kakukkfű, 3 szál rozmaring, só, bors
A zöldségeket tisztítsuk meg, szeleteljük fel és tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk meg az olívaolajjal, adjuk hozzá a babérlevelet, morzsoljuk rá a rozmaringot és a kakukkfüvet. Keverjük össze, majd az egészet borítsuk egy nagy tepsibe. Érdemes a tepsi aljára egy sütőpapírt tenni, így nem ragad majd le. Tegyük 180-190 fokos sütőbe és pirítsuk 40-50 percig.
Ha elkészült, lapátoljuk egy nagy fazékba, öntsünk rá 2-3 liter zöldséglevest vagy vizet és 2-3 darab zöldségleves kockát, sóval és őrölt borssal ízesítsük. Főzzük 10 percig, vegyük ki belőle a babérlevelet és kézi mixerrel pürésítsük.
Forrón leveses tálkákba tálaljuk, tetejét díszíthetjük kevéske tejföllel és friss kakukkfűvel.