A zsenge, mézédes, aranylóan virító sárgarépát csak úgy magában is el lehet rágcsálni. De gyors és finom körítés is készülhet belőle pillanatok alatt.
Gyermekkoromban, amikor már térdig ért a sárgarépa levele, kimentem a kertbe és pár szálat kihúztam a földből. A kisebb-nagyobb répákat a kútnál lemostam, és csak úgy mint a nyuszik elrágcsáltam.
Ezt a remek vitaminforrást ne csak a levesbe főzzük bele. Köretnek is megállja a helyét az ételek mellett. Ha az ételek kiegészítőjeként készítjük jó néhány fűszerrel megbolondíthatjuk. Remek ízesítője a gyömbér, kapor, petrezselyemlevél, citrom és narancslé, fahéj, szójaszósz és méz.
Zsenge mézédes répákat készíthetjük vendégváró rágcsálnivalónak. Tegyük egy szép üvegpohárba, mellé joghurtból, friss fűszernövényekkel készüljön mártogató.
Sült újrépák
Az apró még zsenge répákat jó alaposan mossuk meg. Ha már nagyok, akkor vágjuk ceruza vékonyságú darabokra. Tegyük egy serpenyőbe, kanalazzunk rá kevéske vajat, sózzuk meg, és öntsünk alá egy kortynyi vizet.
Fedjük le fedővel, és pároljuk pár percig. Amikor már kezdenek a répák puhulni, vegyük le róla a fedőt, és várjunk vele, míg pirulni nem kezd. Rázogatva, finoman kevergetve hagyjuk, hogy a répák szépen megpiruljanak.
Ehhez a finom köret mellé grillezhetünk halakat, sajtokat, vagy akár önmagában is elfogyaszthatjuk.
Vajas répabatyu
Az újrépákat tiszta szivaccsal folyóvíz alatt dörzsöljük át alaposan. Vágjuk két-három darabba.
Alufóliából tépjünk le kocka alakú darabokat, tegyük az összedarabolt répákat a közepére. Teáskanálnyi vajat morzsoljunk rá, majd batyuszerűen jól csomagoljuk össze. A répák tetejére tehetünk egy-egy friss fűszerágat is (kapor, rozmaring, kakukkfű, bazsalikom, vagy petrezselyem). Kerti grillsütőn, nem erős tűzön süssük 10-15 percig.
Tálaláskor nyissuk ki a tetejét és tegyük a grillcsemegék közé.
Batyuban párolhatunk még almát, újburgonyát, karfiolt, póréhagymát, cukkinit is.