Apukám a rózsakrumplira esküszik, neki ez vált be minden évben. Pár éve ültet a kertjében sárga hosszúkás korai fajtát is. Ezt még a tél beálltával el is fogyasztjuk, nem elálló fajta. Nagyon szeretem salátának, pürének és megtölteni finomságokkal.

Így fest a lila krumpli

Nemrégiben találtam rá egy honlapra, ahol burgonyaféléket árusítanak, megszámolni sem tudom, mennyit. Mindegyiket más-más ételhez ajánlják.

Pár évvel ezelőtt, amikor egy kis szakmai továbbokulásra bekéredzkedtem egy jó nevű kanadai halas étterembe, ott futottam össze a lila színű burgonyával. Violette névre hallgat, találkoztam már vele Franciaországban is. Érdekesnek találtam, de akkoriban nem hatott meg.

Aztán újból előjött a lila krumpli őrület, rávettem magam, én is bevásároltam kétkilónyit, és elkészítettem egy húsz fős protokollvacsorára, a vajhal sztékemet körítettem vele. Jól mutatott a hófehér hal mellett, amihez még ráadásul szép sárga egzotikus mártást is csináltam. Az ára borsos volt, de az íze szakasztott krumpli.

Így fest a lila krumpli

Nekifogtam, természetesen először meg kell hámozni. Érdemes kesztyűt húzni, mert az indigó lila színe szépen befogja a kezünket, és utána semmivel sem lehet levakarni. Megfőztem, áttörtem, és vajjal, kevéske őrölt szerecsendióval és tejjel pürésítettem. Nyomózsákba téve tálaltam tányérokra.

Pár szemet azért eltettem, hazavittem apukámnak, aki azonnal a termőföldbe ültette. Nálunk is megterem, árulta el a zöldséges, akitől vásároltam, de nem hoz virágot, és a bokor olyan semmilyen sem lesz.. Azért mondta, ne csüggedjünk, mert alatta bőséges termés vár ránk.