A Bertolli paradicsomszósszal készült lencseragut akár önállóan is fogyaszthatjátok, de nagyszerű kisérője lehet hal, bárány, szárnyas és bármilyen húsból, zöldségből készült lakomának.

Hozzávalók: 20 dkg lencse, 10 dkg shiitake gomba (aprófejű csiperkével helyettesíthetjük), 4 evőkanál Bertolli extra szűz olívaolaj, 2 szál sárgarépa, 6 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 2 dl Bertolli pikáns paradicsomszósz, só, 1 teáskanál darált köménymag, 1 teáskanál őrölt gyömbér, 5-6 levél friss zsálya, darált bors.

 

Paradicsomos lencseragu


Előző nap áztassuk be a megmosott és kiválogatott lencsét hideg vízbe.

Csorgassuk az olívaolajat egy lábasban, tegyük hozzá az összevágott vöröshagymát és a fokhagymát. Pároljuk pár percig, míg puha nem lesz, utána öntsük rá a beáztatott lencsét. Tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát, gombát és öntsünk alá félpohárnyi vizet. Fűszerezzük darált borssal, köménymaggal, őrölt gyömbérrel és zsályalevelekkel. Ha a lencseszemek kezdenek puhulni, tegyük hozzá a paradicsomszószt, majd fedő nélkül pároljuk még további 10-15 percig. Pikánsabbá tehetjük, ha kevéske csípős paprikát is főzünk a lencse közé.

Önállóan is fogyaszthatjuk, de nagyszerű kiegészítője bárányból, halból és marhából készült pecsenyéknek.