Ezt a kenyértésztát kiválóan használhatjuk pizza készítéséhez is.

Hozzávalók: 500 g liszt, 1 csomag szárított élesztő, fél teáskanál só, fél teáskanál cukor, 300 ml olívaolaj, 300 ml víz, 2 csokor friss rozmaringszár, 60 g magozott fekete olívabogyó

Tegyük a lisztet, sót, cukrot, élesztőt és két evőkanál olívaolajat egy nagy tálba. Adjuk hozzá a langyos vizet, és elektromos keverő- vagy dagasztógéppel dagasszuk 10-12 percig (középkeménységű tésztává dagasszuk). Kenjük le a tetejét olajjal, majd kelesszük meleg helyen lagalább 40 percig.

Rozmaringos-olívás focaccia

Egy kis edényben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, dobjuk bele a rozmaring leveleit, és egy kicsit együtt forrósítsuk, hogy a rozmaring íze jól kioldódjon a forró olajban.

A megkelt kenyértésztát borítsuk ki egy lisztezett nyújtódeszkára, osszuk kétfelé, formázzunk belőle cipókat és nyújtsuk ki másfél centi vastagságúra.

Tegyük egy sütőlapra, majd ujjunkkal nyomjunk lyukakat a tésztába. Kenjük meg a rozmaringos olívaolajjal, és a lyukakba egy-egy szál rozmaringot és fekete olívabogyót tegyünk. Kelesszük még legalább 20 percig, majd forró, 200 fokos sütőben süssük 20 percig, míg piros ropogós nem lesz a kenyerünk.