Nincs olyan vadétel, amibe ne főznénk bele és kortyolgatnánk mellé jófajta vörösbort. A megfelelően kiválasztott bor méltó kiegészítője finom ételeinknek, emeli a lakoma rangját és élvezeti értékét.
Hozzávalók:
- 30 dkg vaddisznó lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál vadfűszer keverék
- 2 dl száraz vörösbor
- 2 db babérlevél
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1-1 marék fehér és vörös szőlő
- 1 szál sárgarépa
- 1 ág kakukkfű
- 5 dkg apró szemű csiperkegomba
- só, darált bors
Forrósítsuk fel az olívaolajat egy lábasban, majd tegyük bele az összevágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát és a babérlevelet. Közepes lángon addig pároljuk, míg a hagyma puha nem lesz. Tegyük hozzá a kis kockákra feldarabolt vadhúst, fűszerezzük vadfűszer keverékkel, darált borssal, kakukkfűlevelekkel és kevéske sóval.
Fedő nélkül addig pároljuk, míg a saját levét el nem fővi. Ha már a húskockák szélei kezdenek pirulni, öntsünk alá a vörösborból. Fedjük le fedővel, és kis lángon pároljuk. Az elpárolgott bort pótoljuk, ha elfogyott, vizet öntsünk alá.
Ha a vad már kezd puhulni, tegyük bele a felkarikázott sárgarépát és a félbevágott gombát. Pároljuk tovább lefedve, míg a hús teljesen puha nem lesz. Mielőtt levennénk a tűzről, tegyük hozzá a leszemezett szőlőt, keverjük hozzá, hogy átforrósodjon, vigyázzunk, a szőlővel nem szabad főzni.
Tálaljuk nagy tányérokra, melléje sült tököt, párolt zöldségeket vagy petrezselymes burgonyát készítsünk.