A következő egyszerű recepttel ízletes spárgás harapnivalót készíthetünk.
Hozzávalók:
Tésztához:
- 15 dkg búzaliszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg reszelt eidami sajt
- csipetnyi só
Töltelékhez:
- 5 tojás
- 2 dl tej
- 10 dkg reszelt eidami sajt
- 1 csokor zöldspárga
- só
- kevés reszelt szerecsendió
Elkészítése:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, vágjuk bele a hideg vajat, és adjuk hozzá a reszelt sajtot is. Ízesítsük sóval, és morzsoljuk össze.
Pár evőkanál hideg vízzel gyúrjuk össze, formázzunk belőle cipót, és pihentessük fél óráig a hűtőben. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki fél centiméter vastagságúra, majd béleljünk ki vele egy 20 centiméter átmérőjű, vajjal és liszttel meghintett kerek peremes tortaformát. Kisebb méretű tepsit is használhatunk, de hagyjunk legalább 2 centiméter peremet neki, hogy a töltelék ne folyjon ki belőle.
A töltelékhez üssük a tojásokat egy tálba, öntsük hozzá a tejet és a reszelt sajtot, ízesítsük őrölt szerecsendióval és sóval, majd keverjük össze. A spárgák fás végeit vágjuk le, többszöri hideg vízben mossuk meg jól.
Dobjuk forrásban lévő sós vízbe, majd főzzük 1-2 percig. Azonnal szedjük át egy hideg vizes edénybe, ha lehűlt, csepegtessük le.
Töltsük a sütőformába a sajtos keveréket, a tetején sorakoztassuk az előfőzött spárgákat, és előmelegített sütőben 150-160 fokon süssük 30-35 percig.
Ha elkészült, vágjuk fel nagyobb darabokra, és friss ropogós salátalevelekkel tálaljuk.