A közönséges makréla a sugarasúszójú halak osztályának a sügéralakúak rendjéhez, ezen belül a makrélafélék családjához tartozó faj. Ő lesz a receptünk főszereplője.
Hozzávalók:
- 4 db makréla
- 2 teáskanál római köménymag
- 2 teáskanál koriandermag
- 1 teáskanál kurkuma
- 1 zöldcitrom kifacsart leve
- só, darált bors
- fél kávéskanál szárított chili paprika
- 2 evőkanál olívaolaj
Burgonyasalátához:
- 50 dkg apró szemű burgonya
- 4 szál újhagyma
- 1 zöldcitrom kifacsart leve és lereszelt héja
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- só
Tegyük a koriander- és a római köménymagot egy kőmozsárba vagy kávédarálóba és zúzzuk össze jól. Adjuk hozzá a kurkumát, a chili paprika darabokat és a citrom kifacsart levét, majd jól keverjük össze.
A makrélafilézéshez a gerince mellett vágjuk be egészen a farkáig, majd ismételjük meg a bemetszést, késsel kövessük a gerinc mellett húzódó szálkákat, hogy jól le tudjuk fejteni a halhúst. Ezt a műveletet ismételjük meg a hal másik felével is. A két kicsontozott halfiléről vágjuk le az uszonyokat, majd ha szükséges, nyúzzuk meg. A halhúst ellenőrizzük kezünk végigsimításával, hogy maradt-e benne még szálka. Ha igen, egy szempillacsipesz segítségével húzzuk ki belőle. Mossuk meg jól, töröljük szárazra. Ha a nyúzás túl bonyolultnak látszik, akkor készítsük el a halat bőrével együtt és tálaláskor egy mozdulattal le tudjuk majd róla húzni.
A kész halszeletekre daráljunk borsot, és enyhén hintsük meg sóval, majd alaposan kenjük be a fűszeres kencével. Tegyük pár órára a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a hal húsát.
A burgonyasalátához tisztítsuk meg a burgonyákat, majd sós vízben főzzük puhára. Egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat, tegyük rá a leszűrt burgonyákat, szórjuk rá a felkarikázott újhagymát és a citrom lereszelt héját és az összevágott zöldpetrezselymet. Forrósítsuk jól össze, és a végén csorgassuk rá a citrom levét is.
A fűszeres halszeleteket serpenyőben felforrósított olívaolajban, mindkét oldalát két-két percig süssük, míg ropogós piros nem lesz.
Tálaláskor kanalazzunk a meleg burgonyasalátából nagy tányérra, melléje helyezzünk a ropogósra sült halszeletekből. Tálalhatunk hozzá sós vízben megpárolt kínai pok-choit vagy kelkáposztát is.