Grillezett ételünk főszereplője szálkamentes tengeri halfilé, a másik főszereplő pedig a spenót és a paradicsom.
Spenóttal grillezett tőkehal
Hozzávalók:
- 50 dkg tőkehalfilé
- 20 dkg forrázott spenótlevél
- 2 db paradicsom
- 1 gerezd fokhagyma
- halfűszer-keverék
- őrölt szerecsendió
- darált bors, só
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 szál kakukkfű
Vágjuk egyforma darabokra a tőkehalfilét, majd csorgassuk meg olívaolajjal, daráljunk rá borsot és szórjuk meg halfűszer-keverékkel. Fedjük le fóliával, és kis időre tegyük a hűtőszekrénybe, hogy a fűszerek íze jól átjárja a halhúst.
Készítsük el hozzá a spenótot. Forrósítsunk fel egy kis lábasban egy evőkanálnyi olívaolajat, majd tegyük bele az összezúzott fokhagymát. Forrósítsuk össze, és utána tegyük rá a leforrázott és kinyomkodott spenótleveleket. Fűszerezzük őrölt szerecsendióval, darált borssal és kevéske sóval. Fedjük le és kis lángon pároljuk 4-5 percig, ha elkészült hagyjuk kissé kihűlni.
Tegyünk egy ív sütőpapírt egy tepsi aljára, majd helyezzük el rajta egymás mellé a befűszerezett halszeleteket. Halmozzuk rá a megpárolt spenótot, vigyázzunk a párolólevéből ne tegyünk a halra, kissé nyomjuk ki a kanálállal.
Tetejére szeletelt paradicsomot tegyünk, tépkedjünk rá kakukkfűleveleket, daráljunk rá borsot, majd kanalazhatunk rá tejfölt vagy tejszínt. Csorgassuk meg olívaolajjal és forró sütőben 150 fokon pároljuk készre 10-12 perc alatt.
Ha elkészült lapátkanállal helyezzük nagy tányérokra, köretnek petrezselymes burgonyát készítsünk hozzá.
Kapcsolódó linkek: