Ritkán fogyasztunk busát, pedig húsának rendszeres fogyasztása csökkenti a vér koleszterinszintjét, ezért húsát az érelmeszesedést megelőző élelmiszerek közé sorolják.

Hozzávalók: 1 kg busafilé, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál tejföl, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 teáskanál pirospaprika, őrölt bors, só, 4 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál étkezési keményítő

A kifilézett busát irdaljuk be, milliméterenként éles késsel vágjuk át a hal húsát, vigyázzunk, a bőrét ne vágjuk át. Erre azért van szükség, mert a vágáskor elvágjuk a szálkákat, és ha megsütjük, a feldarabolt halszálka már nem csinál semmilyen bajt. A beirdalt halhúst vágjuk tenyérnyi nagyságú adagokra, daráljunk rá borsót, sóval ízesítsük. forgassuk meg paprikás lisztben, majd serpenyőben felhevített olívaolajban, közepes lángon mindkét oldalát süssük pirosra.

Sült busa paprikás mártással

 

Készítsük el a paprikás mártást. Öntsünk egy evőkanál olívaolajat egy kis lábasba, adjuk hozzá a finomra vágott vöröshagymát, a felkockázott paprikát. Pároljuk pár percig, majd szórjunk rá egy teáskanál pirospaprikát. Öntsük fel fél liter vízzel, tegyük bele a feldarabolt paradicsomot, sózzuk, borozzuk. Lassú lángon főzzük 10-15 percig, majd hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel sűrítsük be. Keverjük bele a tejfölt és forraljuk jól össze. Finomlukú szűrőn passzírozzuk át.

Egy tányér közepére tálaljunk párolt vegyes zöldségeket, tegyük a tetejére a megsütött halat, csorgassuk meg paprikás szósszal, díszítsük metélőhagymával vagy frissen felvágott kaporral.