Íme egy egyszerű recept arra, hogyan dobd fel az amúgy már unalmas csirkemellet. Öntsd nyakon brokkolival!
Hozzávalók négy személyre:
- 4 darab csirkemell filé,
- 2 evőkanál olívaolaj,
- darált feketebors,
- 4 szál kakukkfű
A szószhoz:
- 1 db kis fej brokkoli,
- 2 evőkanál liszt,
- 2 evőkanál Rama,
- 10 dkg füstölt sajt,
- 2 dl tej,
- őrölt szerecsendió, só, kevés őrölt fehérbors
Csorgassuk meg a csirkemelleket egy evőkanál olívaolajjal, daráljunk rá feketeborsot, tépkedjük rá a kakukkfű leveleit és ízesítsük sóval. Fedjük be fóliával és tegyük a hűtőbe legalább egy órára, hogy az ízek jól átjárják a húst.
Tálalás előtt egy nagy serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olívaolajat, tegyük bele a fűszeres csirkemelleket, és mindkét oldalát erős lángon süssük egy-egy percig. Tegyük serpenyővel együtt előmelegített sütőbe, és 170 fokon süssük készre körülbelül 15 perc alatt.
Míg a csirke készül, lássunk hozzá a szósz elkészítéséhez. Forrásban lévő sós vízbe dobjuk a megmosott és apró rózsáira szétszedett brokkolit. Egy perces főzés után szedjük ki egy hideg vízzel telt edénybe. Ha mélyhűtött brokkolit használunk, ezt a műveletet ki lehet hagyni. Várjunk vele amíg kihűl, majd jól csepegtessük le.
Forrósítsuk fel a margarint, szórjuk bele a lisztet, majd állandó kevergetés mellett öntsük hozzá a forró tejet. Forraljuk össze, a mártásnak főzelék sűrűségűnek kell lennie, ha szükséges, tejjel higítgatjuk. Még forrón reszeljünk hozzá szerecsendiót, a füstölt sajtot, sóval és kevéske őrölt fehérborssal ízesítsük. Adjuk hozzá a leforrázott brokkoli rózsákat, és forraljuk még egyszer össze.
Tálaláskor tegyük a megsütött csirkemellet tányérra, kanalazzunk rá a brokkolis szószból, körítésnek kurkumával elkészített párolt rizst, és sült fürtös paradicsomot adjunk.