A divatos medvehagyma és finom lágy kecskesajt segítségével remek előételt tudunk varázsolni asztalunkra. Tálaljuk friss salátával, adjunk mellé frissen kisült kenyeret és paprikakompótot.

Hozzávalók:

  • 1 csokor medvehagyma
  • 30 dkg lágy kecskesajt
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál zselatin
  • 3 dl tejszín
  • darált bors
  • 1 db póréhagyma

Medvehagymás kecskesajtpástétom

Mossuk meg jól a medvehagymát, majd vágjuk fel vékony csíkokra. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben, és tegyük hozzá a felcsíkozott medvehagymaleveleket. Pár percig pároljuk, majd vegyük le a tűzről és hagyjuk kissé kihűlni. A kihűlt és megpárolt leveleket tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjuk hozzá a kis darabokra felvágott sajtot és daráljunk rá borsot.

Medvehagymás kecskesajtpástétom

A póréhagyma oldalán vágjuk egy kis bemetszést, és fejtsük le a leveleit. Így egy széles hagymacsíkot fogunk kapni. Ezt mossuk meg jól, majd dobjuk forrásban lévő vízbe egy percre, hogy megpuhuljon. Szedjük át egy hideg vízzel telt edénybe, hűtsük le, majd csepegtessük le alaposan. Béleljünk ki egy közepes méretű tégla alakú sütőformát fóliával, majd a leforrázott póréhagymalevelekkel.

Medvehagymás kecskesajtpástétom

Egy kis fém bögrébe szórjuk a zselatint, majd csorgassunk rá kb. 4 evőkanálnyi vizet és jól keverjük össze. Tegyük a tűzre, de csak épp a legkisebb lángra (célszerűbb, ha műanyag edényben áztatjuk, majd fél percre mikróba tesszük, hogy felolvadjon) és olvasszuk fel. A tejszínt verjük kemény habbá.

Medvehagymás kecskesajtpástétom

Kapcsoljuk be a gyorsvágó gépet, majd zúzzuk péppé a sajtot és a medvehagymát. Lassan csorgassuk bele a felolvasztott zselatint, majd kapcsoljuk ki a gépet. Kanalazzuk át egy nagy tálba a sajtos krémet, és óvatosan dolgozzuk hozzá a felvert tejszínt. Töltsük azonnal a póréval kibélelt edénybe, egyengessük el a felületét simára, majd hajtsuk rá a felesleges leveleket. Tegyük hűtőszekrénybe legalább fél napra, majd tálaláskor szeleteljük fel egy centis darabokra.

Tálaljuk nagy tányérra pár levél salátával, mellé frissen kisült kenyeret és paprikakompótot kínáljunk.

Sültpaprikakompót

Hozzávalók:

Medvehagymás kecskesajtpástétom

Mossuk meg alaposan a paprikákat, majd tegyük egy sütőpapírral borított sütőlemezre. Forró sütőben 160-170 fokon süssük körülbelül 30-40 percig, míg a bőre barna nem lesz. Vegyük ki a sütőből és várjunk, míg kihűl. Húzzuk le a megsült paprikák bőrét, majd a piros húsát vágjuk fel ujjnyi csíkokra, és tegyük egy nagy tálba. Ha tudjuk, a sültpaprika levét fogjuk fel a salátástálba, jó lesz majd az ecetes öntet készítéséhez.

Reszeljük a felcsíkozott paprikákra a fokhagymát, tépkedjük rá a petrezselyemzöldjét, a bazsalikom- és a kakukkfűleveleket. Daráljunk rá borsot, csorgassuk rá az olívaolajat, balzsamecetet és csipetnyi sóval ízesítsük. Óvatosan keverjük össze, majd tálaljuk salátás tálkákba vagy üvegpoharakba.

Grillételek, pástétomok, sajtok különleges kísérő salátája lehet.