Igazi könnyű nyári előétel, egy-egy maréknyi ropogós és friss salátával. Akár vacsorára is húsmentes napokra.
Hozzávalók:
- 2 db közepes méretű cukkini
- 5-6 szem közepes nagyságú paradicsom
- 4 dl tejszín
- 3 tojássárgája
- 15 dkg trappista sajt
- őrölt szerecsendió
- őrölt fehérbors
- só
Tésztához:
- 1 pohár liszt
- 30 gramm vaj
- 60 gramm krémsajt
- 1 db tojássárgája
- 1 evőkanál víz
- só
Egy keverőtálba tegyük a lisztet, sózzuk, majd daraboljuk bele a vajat és a krémsajtot. Kezünkkel morzsoljuk össze alaposan, majd adjuk hozzá a tojás sárgát és a vizet. Gyúrjuk össze, pihentessük egy órát hűtőben.
Lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd béleljünk ki vele egy kivajazott és liszttel megszórt piteformát.
A cukkiniket és a paradicsomokat vágjuk fél centis szeletekre, váltakozva kissé eldöntve, hogy egymást fedjék, töltsük meg vele a formát. Egy kis tálkába öntsük a tejszínt, adjuk hozzá a tojások sárgáját, fűszerezzük szerecsendióval, fehérborssal és sóval. Keverjük jól össze, majd töltsük fel vele a piteformát. Szórjunk rá kis kockákra összevágott trappista sajtot. Előmelegített sütőben 150 fokon süssük 35-40 percig, míg a tejszínes tojás meg nem szilárdul és szép pirosra nem sül.
Ha elkészült, szeleteljük fel, friss, ropogós salátalevelekkel tálaljuk.