Anyukám úgynevezett dobálós pitetésztáját használom. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, most épp arra volt kedvem, hogy a feketeszederszemeket dobáljam bele. Nem bántam meg.

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg feketeszeder
  • 5 dkg szeletelt mandula

Szedres pite 

A vajat egy keverőtálban keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert sütőport és kis adagokban a tejet.

Finomabb a sütemény, ha egy kis reszelt citromhéjat és citromlevet is keverünk bele.

A tésztát kivajazott és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntsük, simítsuk jól el.

A megmosott és lecsepegtetett szedreket rászórjuk a tészta tetejére. Szeletelt mandulával szórjuk meg.

Előmelegített sütőben 140-150 fokon körülbelül 30-35 percig süssük. Érdemes fogvájóval sütéspróbát tenni. Szúrjuk a fogvájót a tésztába, és ha már nem ragad rá, akkor biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a piténk.