Anyukám úgynevezett dobálós pitetésztáját használom. Szinte bármilyen gyümölccsel elkészíthető, most épp arra volt kedvem, hogy a feketeszederszemeket dobáljam bele. Nem bántam meg.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg cukor
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg vaj
- 1 csomag sütőpor
- 2,5 dl tej
- 50 dkg feketeszeder
- 5 dkg szeletelt mandula
A vajat egy keverőtálban keverjük habosra a cukorral, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliás cukrot, majd a liszttel elkevert sütőport és kis adagokban a tejet.
Finomabb a sütemény, ha egy kis reszelt citromhéjat és citromlevet is keverünk bele.
A tésztát kivajazott és liszttel megszórt közepes méretű tepsibe öntsük, simítsuk jól el.
A megmosott és lecsepegtetett szedreket rászórjuk a tészta tetejére. Szeletelt mandulával szórjuk meg.
Előmelegített sütőben 140-150 fokon körülbelül 30-35 percig süssük. Érdemes fogvájóval sütéspróbát tenni. Szúrjuk a fogvájót a tésztába, és ha már nem ragad rá, akkor biztosak lehetünk, hogy teljesen átsült a piténk.