A répatorta igazi téli finomság, sokfélét kipróbáltam már. Íme az egyik, ami a vendégeim kedvence lett, sok maggal.
Hozzávalók:
- 1 maréknyi mazsola
- 1 db narancs
- 120 ml étolaj
- 12 dkg búzaliszt
- 12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbonát
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 db tojás
- 15 dkg barnacukor
- 28 dkg reszelt sárgarépa
- 10 dkg vegyes olajosmag-keverék (diákcsemege)
- 1 csipetnyi só
Tetejére:
- 10 dkg natúr krémsajt
- 3-4 evőkanál porcukor
- fél citrom reszelt héja és leve
Reszeljük le a megmosott narancs héját egy tányérba, a levét facsarjuk ki. Szórjuk a mazsolát egy kis tálba, öntsük rá a narancslevet, majd forraljuk fel. Hagyjuk addig állni, míg a mazsola ki nem hűl.
Tegyük a lereszelt sárgarépát egy nagy keverőtálba, csorgassuk rá az olajat, üssük hozzá a tojásokat, és szórjuk rá a barnacukrot. Ízesítsük sóval, őrölt fahéjjal, reszelt narancshéjjal és a beáztatott mazsolával. Fakanállal az egészet jó alaposan keverjük össze. Egy kis tálba mérjük ki a liszteket, tegyük hozzá a szódabikarbónát, a sütőport és az olajos magvakat, utána kanállal keverjük. Kis adagokban dolgozzuk bele a répás masszához. Öntsük a tésztát egy kiolajozott és liszttel meghintett kuglófformába, majd tegyük előmelegített sütőbe, ahol 150-160 fokon 40-50 perc alatt készre sül. Ha lekészült, borítsuk ki egy nagy tányérra.
A mázhoz tegyük a szobahőmérsékletű krémsajtot egy keverőtálba, szórjuk rá a cukrot, a citromhéjat, és a citromlevet, majd elektromos keverővel keverjük tíz percig, míg habos nem lesz. Ha lekészült, kanalazzuk a kihűlt torta tetejére, majd vágjuk fel cikkekre. Melléje kanalazhatunk a maradék krémsajtból.
Diákcsemege helyett használhatunk vegyesen tök- és napraforgómagot, diót, mandulát és mogyorót.