Ha Skóciában kérsz pogácsát, ne lepődj meg, ha édeset kapsz. Scone észak-skóciai kisváros, valamikor Skócia fővárosának tekintették, hiszen itt koronázták a skót uralkodókat. A városról kapta a nevét az édes pogácsa, amely sütőporral vagy szódabikarbónával készül, így nem kell keleszteni. Gyorsan elkészül, és nagyon sokféle gyümölccsel variálható. Nem túl édes, vajjal, lekvárral vagy vanília szósszal tálalva az ötórai teázás megkoronázója lehet.
Hozzávalók: 20 dkg rebarbara, 10 dkg eper, 45 dkg búzaliszt, 12 dkg kristálycukor, 3 teáskanál sütőpor, 12,5 dkg hideg vaj, 2,2 dl tejszín, csipetnyi só
Szórjuk a lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy nagy tálba. Faragjuk bele a hideg vajat, majd az egészet morzsoljuk össze. Keverjük bele a kis darabokra felvágott rebarbarát és az epret. Öntsük bele a tejszínt, majd gyúrjuk közepesen lágy tésztává. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl sokáig, mert akkor a pogácsa nem lesz omlós.
Egy lisztezett deszkán nyújtsuk ki két centi vastagságúra, késsel a felületét karcoljuk meg. Kenjük le tejjel a tetejét, majd szórjuk meg kristálycukorral. Vágjuk nagyobb kockákra, vagy szaggassuk ki pogácsaszaggatóval. Tegyük sütőlemezre és forró, 220 fokos sütőben süssük 3-4 percig, majd mérsékeljük a hőfokot 190 fokra, és süssük további 10-12 percig.
Ha langyosra hűlt, vajjal megkenve, lekvárokkal és vanília szósszal fogyaszthatjuk.