Az ősz legfinomabban illatozó gyümölcséből készítünk lekvárt, melyet paradicsommal és körtével teszünk még izgalmasabbá. A piros gyümölcs íze nem uralkodik erőteljesen a lekvárban, inkább csak egy kis színt ad annak. Amennyiben valaki sajtokkal vagy húsételekkel szeretné párosítani, akkor tanácsos hozzáadni pár karika friss chilit, és néhány csepp citromlevet.
Hozzávalók: 1,5 kg birsalma, 2 db paradicsom, 2 db vilmoskörte, 30 dkg cukor, fél citrom leve, 2 teáskanál pektin
A birsalmákat mossuk meg tiszta szivaccsal langyos vízben, hogy a felületen lévő viaszréteg lekerüljön. Vágjuk mindenestül össze kis falatnyi darabokra, tegyük egy nagy lábasba, majd adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot és a körtét is. Annyi vizet öntsünk alá, hogy félig ellepje. Tegyük fel főzni, és közepes lángon főzzük 20 percig.
Ha megpuhultak, merülőmixerrel pürésítsük, majd egy szitán passzírozzuk át. A gyümölcspépet tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a cukorral elkevert pektint és a citrom kifacsart levét. Főzzük meg 5-6 percig, utána töltsük tiszta üvegekbe. Állítsuk fejre öt percre, így nem kell tartósítószert használnunk az eltevéséhez.
Nézd meg a FEM3 videóját is!