Egyszerűen untam már a konyhában fellelhető fűszerkeverékeket. Házilag kavartam néhányat, kicsit sokra sikerült, nem baj, karácsonyra elajándékozom.
Fűszerkeverékeket borsos áron meg lehet vásárolni az üzletekben. Egy idő után, amikor rendszeresen használjuk, kissé unalmassá válnak. A fűszerpolc felfrissítése érdekében három új fűszersót kreáltam. Nagyon egyszerű elkészíteni, és higgyétek el, még ajándéknak is remek ötlet.
Narancsos-gyömbéres fűszersó
Hozzávalók:
- 30 dkg nagy szemű tengeri só
- 1 db narancs vékonyan levágott héja
- 2 diónyi friss gyömbér
A narancsokat vékonyan kell meghámozni, erre a legjobb szerszám a burgonyahámozó. Mielőtt nekiláttok, jó alaposan langyos vízzel mossátok meg a narancsot, vagy ha lehetőségetek van rá, vásároljatok bio narancsot. A levágott héjat éles késsel aprítsátok fel nagyon finomra. A gyömbért hámozzátok meg, és ezt is vágjátok apróra. Tegyétek az egészet egy konyhai gyorsvágó gépbe, adjátok hozzá a sót, majd zúzzátok jól össze.
Az elkészült keverék nedves lesz, így nem lehet azonnal üvegekbe tölteni. Terítsétek szét egy nagy tányéron, és tegyétek két napra a radiátorra, vagy langyos helyre. Így jól kiszárad, és már üvegcsékbe zárható. Ha ajándékba adjátok, kössetek rá egy kis címkét és írjátok rá a nevét. Ne feledjétek el ráírni, mire is használható.
Felhasználhatjátok pulyka-, kacsa-, liba- és csirkesültekhez, grillezésre váró lazac fűszerezésére.
Citromos-kakukkfüves fűszersó
Hozzávalók:
- 5-6 ág friss kakukkfű
- 1 db citrom héja
- 30 dkg durvaszemcsés tengeri só
A kakukkfüvet és a citromot jó alaposan mossátok meg, majd hasonlóan a narancsos változathoz, hámozzátok és aprítsátok fel a citrom héját. A kakukkfű leveleit tépkedjétek le, és éles késsel a citromhéjjal együtt aprítsátok fel. Tegyétek egy konyhai gyorsvágó gépbe a sóval együtt, majd zúzzátok össze.
Ezt a keveréket is ki kell szárítani, majd utána üvegekbe tölteni. Ha felcímkézetek, a következő utasítással lássátok el a fűszersót:
Felhasználható tengeri halak fűszerezésére, rostonsült csirkemell ízesítésére, grillezett sajtok és zöldségek megbolondítására.
Levendulás fűszersó
Hozzávalók:
- 1 evőkanál szárított bazsalikom
- 1 evőkanál szárított majoránna
- 3 szál friss kakukkfű
- 3 db babérlevél
- 1 narancs héja
- 1 evőkanál levendulavirág
- 1 evőkanál édesköménymag
- 30 dkg durvaszemcsés só
A jól megmosott narancs héját burgonyahámozóval vágjuk le, majd aprítsuk finomra. A kakukkfűleveleit szedjük le, és tegyük egy konyhai gyorsvágó gépbe. Tegyük hozzá az összeaprított narancshéjat, és a többi fűszernövényt. Szórjuk bele a sót, és zúzzuk össze. Pár napos szárítás után töltsük üvegekbe. Címkézzük fel, és lássuk el használati utasítással.
Felhasználható bárányhúsok fűszerezésére, nagyon jól illik a libamájhoz és sült zöldségekhez.