Karácsonyi ajándéknak is remek ez a finom téli lekvár. Kenjétek palacsintába, csorgassátok meg a fagylaltot vele, vagy pirított és vajjal megkent kenyérre kenve élvezzétek a nem hétköznapi ízét.
Hozzávalók:
- 2 kg mandarin
- 1 csomag lekvárzselésítő (2:1)
- 50 dkg cukor
- 6-7 szem szegfűszeg
- 2 db fahéjrúd
- 1 vaníliarúd
Hámozzuk meg a mandarinokat (a manadrin héjából készülhet mécses), majd a fehér részeit is szedjük le. Vágjuk a gerezdeket két-három darabba. A magokat távolítsuk el.
Tegyük a gyümölcshúst egy lábasba, szórjuk rá a lekvárzselésítőt, adjuk hozzá a fűszereket és lassú lángon, állandóan kevergetve kezdjük el főzni. Ha felforrt adjuk hozzá a cukrot, majd egy-két perc főzés után szedjük ki a fűszereket.
Töltsük tisztára mosott befőttesüvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, azonnal zárjuk le és állítsuk fejre öt percre, így nem kell tartósítószert használnunk. Hűvös helyen évekig eltartható.
Kapcsolódó link: