A zakuszka egy különleges zöldségpástétom, egészséges étel, melyet többnyire vacsorára fogyasztanak, pirítósra kenve.

Van, aki tesz rá felvágottat, sajtot, de a téli időszakban apróra vágott fokhagymával még egészségesebb. Vegetáriánusoknak különösen ajánljuk, mert igazi zöldséges csodafalat. Aki nem szereti a padlizsánt, babbal, gombával vagy akár sárgarépával is elkészítheti. Egyesek szerint bolgár (balkáni), mások szerint örmény eredetű étel a zakuszka, de Romániában is nagyon kedvelt, és egyre jobban hódít nálunk is.

Hozzávalók:

  • 2 kg padlizsán
  • 2 kg paradicsompaprika
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • 2 evőkanál só
  • 5-6 dl étolaj
  • 1 liter paradicsomlé
  • 4 db babérlevél
  • 2 db cukkini
  • 2 ág friss bazsalikom

A padlizsánokat mossuk meg jól, majd szurkáljuk meg villával. Tegyük sütőlapra vagy a kerti grillsütő parazsára és addig süssük, míg a bőrük barna lesz, a gyümölcs pedig töppedt, puha. Ha kihűlt, szedjük le a bőrt és a húst aprítsuk fel.

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az étolajat, adjuk hozzá a finomra összevágott vöröshagymát, a kis kockára vágott cukkínit és a húsdarálón ledarált paradicsompaprikát. A paprikát összeapríthatjuk konyhai gyorsvágó gépben is. Adjuk hozzá a babérlevelet és az összevágott bazsalikomot is. Pároljuk addig míg a hagyma és a paprika sülni kezd, ez körülbelül 35-40 perc. Vigyázzunk, állandóan kevergessük, mert könnyen leéghet! Tegyük bele a megsütött padlizsándarabokat, ízesítsük sóval és öntsük bele a paradicsomlevet is. Főzzük még 15 percig, akkor jó, ha az olaj feljön már a tetejére.

Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe, zárjuk le jól, és azonnal fordítsuk fejre, tartsuk így öt percig, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Így nem kell tartósítószert használni az eltevéshez.