Pár hét kihagyással újra kilátogattam a tihanyi termelői piac Placcra. Körbenéztem milyen újdonságokat hoztak a helyi termelők.

 

Tihany

Nagy kedvenceim közé tartozik a saját fűszerkert gondozása. Ebben nagy segítség a Boroszlán kertészet standja. Hetente több olyan fűszer, és gyógynövényt fedezek fel itt amit saját magam sem ismernék fel. Első amit megláttam az olívafű, vagy más néven zöld cipruska, nevét az erős olívaolaj ízéről kapta. Van itt azték édesfű, a sztéviához hasonlóan édesítésre, cukor helyettesítésére használható, de erősebb az íze és illata, így óvatosabban kell vele bánni. Diabétesz és candida diéta esetén optimális megoldást jelenthet. Nyári frissítőkbe, gyümölcssalátákba, fagylaltokba ideális.

Kecskesajtokból is van bőven, kedvencem a fűszerezett kecskesajt golyók, a kérges tihanyi camembert és a lágy friss kecskesajt és túró Margó asztalánál, amit pirított tökmaggal és tökmagolajjal kever össze.

Füstölt halakat is lehet kapni, jó barátságban vagyok a készítőjével. Legújabb finomsága a lazacos krumplis pogácsa. Készít még füstölt pisztrángot, vajhalat, füstöl paprikát és fokhagymát is..

Nagy tepsivel érkezik a finom almás, és barackos pite, igaz nem sokáig lehet gyönyörködni a látványában, mert hamar elviszik.

Tönkölybúza párnát, nyakvédőt, kekszeket és liszteket árul egy fiatal ember. Saját termésük, és maguk őrlik a lisztet, darát.

Tésztaárussal is gazdagodott a placc, bazsalikomos-napon szárított széles metélt, medvehagymás lebbencs, ami lazagne készítésére is nagyon jó, rozmaringos, oregánós, és még sok finomság...szépek, színesek...

Kóstolni lehet az idei év bodza, levendula, hárs itókáit, csinos kancsókban narancs és citromszeletekkel felspékelve.