A Csipkebogyó Piknik október 26-án, szombaton lesz a Tihanyi Piac Placcon. Mindenféle csipkebogyós program lesz, lekvárfőzés is, kóstolás is. Tartsatok velünk és ünnepeljük együtt a csipkebogyót! Viszünk csipkés körtelekvárt, csipkebogyó teát, valamint a forralt bor fűszerkeverékünkkel almaléből készült alkoholmentes forró italt kortyolgathatnak, akik meglátogatják a standunkat.Tudtátok, hogy Tihanyban kirándulva rengeteg csipkebogyó bokor mellett haladtok el? Nem? Pedig Tihany méltán lehetne híres a csipkebogyóról is. De nem csak ott van sok csipkebogyó, hanem szerencsére másutt is, ilyenkor ősszel már ott piroslanak az utak mentén. Érdemes begyűjteni a dércsípte friss terméseket, majd megszárítani, vagy nyersen feldolgozni, mert nagyon értékes a termése.

csipkebogyo_piknik720
A vadrózsa áltermése a csipkebogyó


A csipkebogyó a vadrózsa és a japán rózsa (Rosa canina) gyógyhatású áltermése. A csipkebogyó az első őszi fagyok idején érik be. A narancssárga színű még nem egészen érett, míg a sötét mélyvörös már túlérett. A túlérett bogyó édes, de C-vitamin tartalmának nagy része ekkorra elvész. A bogyót nem szabad forró vízben áztatni, mert a C-vitamin már 50°C fok körül megsemmisül.

A csipkebogyó tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedése után azonnal felhasználjuk. Csipkebogyótea készítéséhez a kocsánynál vágjuk le a termést, vágjuk félbe, majd távolítsuk el a magokat és a szőrös magbelet. Apró csipkebogyó esetén ez eléggé fárasztó munka lehet, ezért érdemes a legkisebbeket gyümölcslekvárnak félretennünk. Ezeket nem kell kimagoznunk vagy kivájnunk. Különösen finom a vegyes, fele-fele arányban csipkebogyóból és almából készült gyümölcslekvár. A bogyóból készülhet még szörp, bor, mártás és leves is.

Csipkebogyólekvár házilag

Az alábbi recepthez üveg- vagy zománcozott edényt használjunk.
Tisztítsuk meg a csipkebogyókat ugyanúgy, mintha a fent írtak szerint csipkebogyóteát készítenénk, majd a bogyókat tegyük két órára hideg vízbe. Két órán keresztül vízben, lassú tűzön főzzük.  Szűrjük le, a levet tegyük félre gyümölcskocsonyához, zseléhez vagy más receptekhez.
Mérjük le a pépet, majd minden csészényi péphez adjunk egy-egy csésze barnacukrot.  Addig főzzük tovább, amíg sűrű állagú masszát nem kapunk.
A lekvár nem csak édességekbe való, hanem vadhúsokhoz – vadpörköltek ízesítésére is kiváló, és hagymalekvárt is dúsíthatunk vele.

 

Ha inkább vásárolnál csipkebogyós terméket, akkor ajánljuk Neked:

Csipkebogyós körtedzsemünket,

mely diétás változatban is kapható.

Csipkebogyó van még forralt bor fűszerkeverékünkben is

És meghűlés elleni teánkban is.

csipkebogyo_piknik_tihany720


A Tihanyi Csipkebogyó Piknik programja:

-    csipkebogyós lekvárfőzés a tihanyi piac lekvárosaival,
-    11.30-tól grillezés és csipkés vadragu főzés,
-    csipkebogyós készítmények és kozmetikai termékek (csipkebogyó olajával készülnek) bemutatatója,
-    forró tea, forralt bor és pálinkakóstoló,
-    egész napos gyerekprogramok, élő zene, piaci forgatag 8-16 óra között.


Bővebben az eseményről a Tihanyi Piac Placc facebook oldalán

Várunk benneteket!