Levendulából készítettek lekvárt egy tihanyi fesztiválon, néhányan azt mondták, olyan íze van, mintha gyümölcsös szappant ennének.

Olyan ember is volt, aki nem hitte el, hogy a levendula ehető. A nyári szezonvégi fesztiválok közül Balatonalmádiban például csak tökből készült ételeket lehetett enni, a legnépszerűbbek a tökös édes sütemények voltak.

Nagyon szép nap volt 2011. szeptember 24-e. Sokan eljöttek a Tihanyi Régi Idők Udvarába a Skanzenbe. Én is nagy bográcsban rotyogtattam a levendulával megbolondított Vilmoskörte lekvárt. Szomszéd néni nagyon jó fej volt, kaptam tőle egy nagy vödör érett fügét, ami a kertjében termett. Nézzétek meg a videót, és próbáljátok ki ti is a lekvár főzést levendulával.

HATALMAS SIKERT ARATOTT A RÉGI IDŐK ÍZEI – LEVENDULÁS LEKVÁRFŐZŐ NAP A TIHANYI RÉGI IDŐK UDVARA SKANZEN ÉS ÉTTEREMBEN!

Szeptember 24-én, szombaton, régi idők ízeit idéző levendulás lekvárfőző napot rendeztek a Prémium Hungarikum házzá avatott tihanyi Régi Idők Udvara Skanzen és étteremben.

Élménybeszámoló a levendulás lekvárbuliról

Élménybeszámoló a levendulás lekvárbuliról

Csipkebogyó, levendulás szedres-almás, levendulás otelló szőlős, szilva és levendulás fügés-körte lekvár rotyogott az üstökben. Kaldeneker György szakács nem mindennapi kombinációjú dzsemeket, lekvárokat készített erre a napra. Levendulával készült szörpöket, pogácsákat, levendulás kalácsokat és levendulával bolondított báránynyársakat is kóstolhattak az odalátogatók, sőt, a gyerekek maguk fonhatták apró kalácsaikat, melyeket sütés után lekvárral megkenve el is fogyasztottak.  Nagy siker volt a levendula totó, csakúgy, mint az asszonyverés ostorral, ami legnagyobb megkönnyebbülésünkre senkinek sem okozott fájdalmat. Az urak házi sörrel, a hölgyek levendula likőrrel öblíthették le az étkeket, melyek közül kiemelkedett a ház specialitása, a szilvamagon füstölt pisztráng. 

Élménybeszámoló a levendulás lekvárbuliról

Élménybeszámoló a levendulás lekvárbuliról

A szinte nyárias időjárás és az ínycsiklandó ételek, különleges lekvárok mellett színvonalas műsor is várta az egész nap tolongó tömeget.  A Hun Kun Dance táncegyüttes különleges produkciója, helyi kiválóságok, mint a Tihanyi Asszonykórus, a Hegyenjárók táncegyüttes és a Kis Szekund zenekar, valamint a Tihanyi Citera zenekar biztosították az amúgy is felettébb kellemes hangulatot.

Élménybeszámoló a levendulás lekvárbuliról

Élménybeszámoló a levendulás lekvárbuliról

Az ingyenes, hagyományteremtő céllal megálmodott rendezvényre több ezren látogattak ki, ezzel is bizonyítva, hogy ősszel is érdemes útba ejteni a Balaton egyik legcsodálatosabb ékkövét, a Tihanyi félszigetet. A Régi Idők Udvara Facebook oldalán számos, a rendezvény látogatói által készített hangulatos fotót is megtekinthetnek.

Élménybeszámoló a levendulás lekvárbuliról

XXX 

Kapcsolódó link: