„Azon fáradoztunk, hogy egy olyan repülőtéri környezetett hozzunk létre, aminek a világon nincs párja.” Az érzés olyan mintha az első osztályon utaznál.

Hosszú repülőút alkalmával az átszálló állomásokon néha több órányi időt el kell tölteni. Ez az idő pont elég arra, hogy felfedező útra induljak. Több repülőtéren jártam, az egyik, ami a kedvencem lett, az a Szingapúri Changi repülőtér. Modern, óriás és minden igény kielégít. Ez épp úgy hangzik, mint a többi nagy reptér jellemzése. Talán mégis van benne valami, ami eltér a megszokottól.

Óriási fedett város, a belső üvegfelületeken a tetőtől a földig kúszó zöldnövények folynak lefelé. A bárban Mozart zongora játszik automatikusan, klasszikus zongoraművekkel kényezteti az arrafelé járókat. Vízesések labirintusa, virágzó orchidea garmadával. Tavakban aranyhalak, egy másik lábáztatóban apró halak, amik a megfáradt utasok lábát kényeztetik.

Masszírozóágyak, úszómedence, gyerek játszóház, játékterem, és még sorolhatnám a luxust, amiben az arra járó utasok részesülhetnek.

A világ legszebb repülőtere

Tanösvény

Hosszú repülőút nagyon fárasztó, dőlj hátra és lazíts a természet közepén, itt a reptéri kertben. Lenyűgöző pillangók, az elsőként létrehozott lepkekertben. Szusszanásnyi idő a kaktusz és napraforgókertben, egy kis meditáció a nyüzsgő utazás alatt. Meg kell nézni a gyönyörű orchidea és páfránykertet is.

 A világ legszebb repülőtere

Lepkekert, Terminál 3

A világon elsőként létrehozott lepkekert célja, hogy bemutassa milyen az igazi trópusi, dús virágokkal és hat méteres barlang vízeséssel, buja növényzetben élő lepkék élettere. Itt látni lehet az évszakok változásait a trópusi lepkefajok között. Oktatási sarokban tudományos információkhoz juthatunk a lepkefajok tanulmányázáshoz. Megnézhetjük a lepkék táplálkozását közelről, a bábok állapotát. A kert otthont ad még kétszáz féle hús és rovarevő trópusi kürtvirágnak, amik Délkelet-Ázsiában Szingapúrban honosak. Ezek a növények alkalmazkodtak a tápanyagszegény környezethez, fejlődésükhöz szükséges tápanyagokat csapdáikkal befogott rovarok és kisebb állatokkal fedezik.

A világ legszebb repülőtere 

Kaktuszkert, Terminál 1

Ebben a díjnyertes kertben több mint negyven féle kaktusz és pozsgás faj csodálható meg. Főként Afrikából és Amerikából származó kaktuszok toronymagasra is megnőnek, van köztük tövises körte, és óriás palackformájú is. A gyűjtemény része a hatalmas Bunkós-pálmafélék, amik faszerűen kétemeletnyi magasra nyújtózkodnak a terminálban.

A világ legszebb repülőtere 

Páfránykert, Terminál 2

A páfránykertben meg lehet csodálni az Antarktiszről származó, a dinoszauruszok korának egyik túlélőjét az óriás négyszáz éves Tasmán páfrányfákat. A parkban látható számos különleges faj, mint madárfészek, elefánt, nyúlláb páfrány. A hűvös zöld kertben kavargó folyóban kecses aranyhalak úszkálnak.

A világ legszebb repülőtere 

Orchideakert, Terminál 2

Az orchideáknak helyt adó kert olyan, mint egy robbanó tűzijáték. Színes sokféleségükkel köszöntik az odalátogatókat. A trópusi és mérsékelt övi fajták ragyogó narancs, piros, sárga színekben pompáznak. Szinte virágzó tengerként vannak jelen a terminál központjában. Szépségükkel nem lehet betelni. Itt természetes szikla, uszadék és trópusi környezetben lehet megcsodálni szépségüket.

 A világ legszebb repülőtere

Napraforgókert, Terminál 2

Természetes környezetben a tetőn kialakított napraforgókkal teleültetett kert. Ez egy újonnan átalakított kert az indulási tranzit harmadik szintjén. A kert járdákkal kirakott sétáló tetőkert. Nappal hagyományos kertként funkcionál, éjjel speciális lámpákkal megvilágított fényhatásoktól látványos kertként működik. 

Illatos kert, Terminál Budget

Az indulási tranzit várójában kapott helyet a tizenöt speciális illatos fákkal, bokrokkal betelepített kert. Az itt élő faj egyik jellegzetessége, hogy a híres Chanel No.5-ös parfüm egyik illatát ebből a fából nyerik ki. A világon ezeket az illatos fajokat széles körben termesztik dísznövényként, és illatanyaguk miatt a kozmetikaipar számára haszonnövényként is.

A világ legszebb repülőtere