Pár éve Norvégiába utaztunk. Oslo repterén volt egy kis időnk, míg a helyi járattal tovább tudtunk repülni Bergenbe. Hogy eltöltsük a várakozási időt, betértünk a reptéri restibe.
A sok finomság között egy nagy „svédasztalra” ki voltak téve ropogósra megsütött és illatozó, tányérnyi nagyságú kerek gofri palacsinták.
Mindenki saját maga tehetett annyit a tányérjára, amit be tudott falni. Megkenhettük finom vadgyümölcsökből: apró szamócából, sárgaszederből, áfonyából vagy pirosáfonyából készült lekvárral. Azóta is vágyódtam egy ilyen ropogós palacsintát készítő ketyerére. Most, hogy megünnepeltük az öregedésemet, kaptam egy gofrisütőt. Azonnal ki is próbáltuk, és megosztom veletek a receptet, és a látványt, ami kisült belőle.
Ropogós gofri recept
Hozzávalók:
- 12 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 2 db tojás
- 25 dkg liszt
- 2,5 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
Az olvasztott vajat habosra keverjük a tojásokkal, cukorral, majd hozzádolgozzuk a tejet, lisztet, sót és a vaníliás cukrot.
Sima palacsintatésztától kicsit sűrűbb tésztát keverünk belőle, majd rákanalazzuk a felforrósított sütőre. Pár perc alatt ropogósra sül.
Porcukorral, rebarbarás eperdzsemmel fogyasztottuk el rövid idő alatt.