Egyik reggel arra lettem figyelmes, hogy egy veréb pár eszegeti az érett bazsalikom és menta kihullott magjait a teraszon. Jó fejek, van ízlésük! Akárcsak az olaszoknak, akik ezekből a fűszernövényekből finomabbnál finomabb mártásokat, pesztókat készítenek.
Elővettem a fényképezőgépem és lencsevégre kaptam az egyik lakmározó verebet.

Még nem késő pesztót készíteni télire. Raktározzátok el a nyár ízét, hogy majd a téli hidegben is rá tudjatok járni. Én bazsalikomos pesztóból eltettem körülbelül 25 üveggel. Tudjátok, nem használok tartósítószert, így az elkészült mártást betettem a fagyasztó szekrénybe.

 

Pesztó


Az olasz pesto (magyarul pesztónak írjuk és ejtjük) szó jelentése: mártás, ami úgy készül, hogy a virágzás idején szedett bazsalikomlevelet jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolajjal, fenyőmaggal, parmezán sajttal, fokhagymával kőedényben mártásszerűvé pépesíti. A fűszermártást kifőzött tésztákhoz, levesekhez keverik, salátákat csorgatnak meg vele, de sütésre szánt pecsenyéket is pácolnak vele. Fenséges ízét a napérlelt leveleknek és az extra szűz olívaolajnak köszönheti.

Pesztót másféle fűszeres levelekből (pl. rukola, menta, szárított paradicsom, kakukkfű), olajos bogyóból is lehet készíteni, dióval, tökmaggal, napraforgómaggal, mandulával vagy akár pisztáciával is. Léteznek édes változatai is, melyek citromfűből, narancslikőrrel, marcipánnal készülnek, ezzel édességeket, gyümölcsöket csorgathatunk meg.