Az RTL Klub Csak csajok című műsorában szamócából és meggyből készítettem szörpöt. Segítőtársam Lilu és Dukai Regina volt. A házi befőzés egyik nagy előnye, hogy az kerül a befőző fazékba, amit mi szeretnénk.
Most amikor a szezonális gyümölcsök piaci ára elérik a legminimálisabb szintet, vagy a konyhakerttel rendelkezők ráuntak a szamócaevésre, neki kell nekifogni a télire való elspájzolásnak.
Meggyszörp
Az otthoni szörpkészítés másik nagy előnye, hogy nem kell tartani a különböző profitnövelő csodaszerekkel való fel turbózástól. A saját készítésű itókába nem kerül állagjavító gumiféleség, természetazonos aroma, vagy hirtelen színű hupikék festék.

A tartósítást is könnye rá lehet bízni a fizikára, én sosem használok tartósítószert a z eltevésekhez. A titok nagyon egyszerű, a még forrásban lévő jelen esetben szörpöt kell beletölteni a tisztára kimosott üvegekbe, majd azonnal jól lezárni a záró fedéllel, és fejre kell állítani öt percre. Ekkor a még az üveg száján és a fedél sarkaiban elbúvó parányi penészgombák is a hőségtől elpusztulnak. Az üvegben nem marad más csak a steril befőtt és a steril levegő. Így akár több évig is eltartható tartósítószer nélkül. Nem kell szárazdunsztba tenni, öt perc elteltével máris mehet a spájzba.

Meggymosás
Vasárnap kaptam négy láda meggyet, nekiláttunk a magozásának

Magozott meggy
Négy órán keresztül magoztuk


meggyszorp
Fahéjas meggyszörp, kókuszos meggydzsem készült belőle

Eperszörp


Hozzávalók: 1 kg érett eper, 5 dl víz, 60 dkg cukor, fél citrom leve.

A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk, és a vízzel felforraljuk. 3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután ritka szövésű vászonkendőn át lecsöpögtetjük. Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és a citromlével kevergetve felforraljuk, habját leszedjük, majd azon forrón, fertőtlenített kis üvegekbe töltjük és lezárjuk. Hideg, sötét helyen kb. 6 hónapig eláll. Ha felbontottuk, hűtőszekrényben kell tartani. Ha fél évnél hosszabb ideig áll, akkor is finom, de elveszíti szép színét, megbarnul.

Meggyből, málnából, őszibarackból, ribizliből és szederből is hasonlóan készíthetünk szörpöt!

Bodzavirág szörp


Hozzávalók: 30-45 ág bodzavirág tányér, 3 db citrom, 3 kg kristálycukor, 30 szem citrompótló.

Bodzaviráag szörp


Tegyük a bodza virágokat egy nagy fazékba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőségesen ellepje. A virágokat nem szükséges megmosni, mert akkor sok ízanyagot veszítünk el vele. Adjuk hozzá a vékony karikákra felszeletelt citromot, keverjük jól össze,majd fedjük be egy fedővel. Hagyjuk a konyhában, vagy tegyük az éléskamrába és áztassuk legalább egy napon keresztül.

Másnap sűrűszövésű géz anyagon szűrjük át, majd a bodzavirágos levet öntsük egy nagy fazékba. Adjuk hozzá a cukrot, citrompótlót, majd forraljuk fel. Még forrón töltsük üvegekbe, jól zárjuk le, majd tegyük szárazdunsztba. Másnap már betehetjük az éléskamránkba. Jéghideg vízzel, egy-egy levél friss mentával hígítva fogyasszuk.

Készíthetjük mézzel is, cukor helyett körülbelül 3 kilónyi mézet használjunk az elkészítéséhez. Használhatunk hozzá befőtt tartósítószert is.

Kapcsolódó linkek: